Wat je ook gelooft

Wat je ook gelooft, voor jou is dat waar, maar … 

Wat je ook gelooft, voor jou is dat waar. Maar is het dé waarheid? Nee, vaak niet,  het is jouw overtuiging. 

Een overtuiging zal een soort verklaring zijn over jezelf, iets of iemand anders.  Als een overtuiging ons ervan weerhoudt een positieve verandering tot stand te brengen, bijvoorbeeld in een relatie, hebben we de neiging er gewoon mee te leven. We verdedigen onze overtuigingen ook en beschermen ze tegen aanvallen van anderen. We zullen ook vaak meer bewijzen zoeken om te bevestigen dat onze overtuiging waar is en we zoeken excuses voor de beperkingen in plaats van een manier te zoeken om die te overwinnen.  

Als we aanvaarden dat onze overtuigingen waar zijn, raken we verstrikt in de overtuiging. We zoeken niet meer naar een oplossing of alternatief en aanvaarden de veronderstelling in onszelf. Overtuigingen zijn heel krachtig en je moet heel goed opletten dat je overtuigingen hebt die je belemmeren.  

Een belemmerende overtuiging kan geladen zijn met een negatieve emotie. Dat hoor je aan de klankleur van de stem en zie je aan de fysiologie en wellichte de ademhaling. Als je de overtuiging al een tijdje hebt, zijn er soms geen emoties meer zichtbaar, maar de manier waarop een uitspraak opgebouwd wordt geeft aan dat je op één of andere manier vastzit.  

Als iemand zegt dat hij gefrustreerd was bij het schrijven van een opstel, omdat hij hopeloos is met schrijven is de frustratie echt maar het hopeloos zijn met schrijven is een overtuiging. 

Of wanneer je over jezelf denkt dat je het toch nooit gaat redden en je je daardoor angstig voelt, dan is het de overtuiging die de angst in stand houdt. 

Maar er zit ook een positieve kant aan. Aangezien overtuigingen generalisaties zijn en niet meer zijn dan een manier van denken, kunnen we ze gemakkelijk veranderen als we dat willen. Een overtuiging is niet tastbaar. Het is alleen een geheel van gedachten en NLP is een heel effectieve manier om de manier waarop we denken te veranderen.  

 

Ook aan de slag met je overtuigingen? Bij de NLP ééndaagse pakken we er alvast een paar aan!

 


Wellicht ook interessant voor jou

Hoe humor je kan helpen

Hoe humor je kan helpen