Waarden

Waarden

Waarom je iets wel of niet doet. 

Waarden zijn een essentieel onderdeel van iemands innerlijke spel. Ze hebben betrekking op waarom een bepaald pad genomen wordt. Tevens hebben ze te maken met de diepere motivaties die mensen ertoe aanzetten te handelen of te volharden in iets. Onze waarden overstijgen onze specifieke gedachten of gedragingen. Ze dienen ertoe bepaalden strategieen, plannen en manier van denken te stimuleren, tegen te houden of verder uit te breiden.  

Waarden zijn principes, kwaliteiten die intrinsieke waarden, wenselijk of begeerlijk zijn. en ze zijn een primaire bron van iemand interne motivatie. Wanneer aan de waarden van mensen wordt tegemoet gekomen of dingen in overeenstemming zijn met hun waarden, voelen mensen een soort voldoening, een soort harmonie. 

Om te onderzoeken wat je waarden zijn, kun je eens over de volgende vragen nadenken… 

  • Wat motiveert jou in het algemeen? 
  • Wat is het allerbelangrijkste voor jou? 
  • Wat zet jou aan tot actie? 
  • Waarvoor kom jij je bed uit? 

Denk bijvoorbeeld aan plezier, succes, voldoening, vertrouwen…. 

 

Waarden als deze hebben een grote invloed op het maken van keuzes. Ze geven richting aan de uitkomsten die je vaststelt met je doelen.  

Waarden kunnen ook verschillen afhankelijk van de context. In je context als partner zul je andere waarden hebben als collega. Goed om eens bij stil te staan. 

Waarden zijn dingen waar je gevoelsmatig een bepaalde betekenis aan koppelt. 

Bij coaching en leiderschap ligt de nadruk op het ontdekken van iemands waarden, deze te koppelen aan overtuigingen  met betrekking tot toekomstige kansen. Om te achterhalen waarom iemand iets wel of niet doet… 

 

Wil je meer weten over waarden en hoe dit toe te passen tijdens je werk en dagelijks leven? Bij de opleiding NLP Practitioner komt leer dit en meer!


Wellicht ook interessant voor jou

Wat je ook gelooft

Wat je ook gelooft

Wat heb ik er van geleerd… 

Wat heb ik er van geleerd…