Tegengif voor negatieve emoties

Tegengif voor negatieve emoties 

Wij  moeten ons brein trainen op dat wat goed gaat. Dat zit niet automatisch in ons systeem… 

Van nature zijn we gericht op mislukkingen. Ons krokodillenbrein was vroeger met name gericht op gevaar en het vermijden van pijn. Dat wat we niet willen. In feite is dat een negatieve focus, maar met een positieve focus bereiken we meer. Dat is moeilijk voor ons krokodillen brein. In feite doet onze hele maatschappij mee aan negatieve focus. Dit doen we door veelal te kijken wat er fout is in het systeem, waar het probleem ligt of wat er mislukt is. Dit geven wij kinderen ook al vroeg mee. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een toets. We vragen dan regelmatig: “Kijk nog eens naar de fouten”. of  “Welke antwoorden waren niet goed?” We leren de kinderen dus gericht te zijn op wat niet goed was. Stel je eens voor dat we de positieve focus meer kunnen prikkelen. Kijken naar wat er wel goed gaat, de successen ontdekken. Dan komen we namelijk in een positieve energie. We krijgen dan positieve emoties die naar boven komen, zoals trots, plezier, genieten, acceptatie.  

Het is een hele uitdaging om vooral te kijken naar wat wel goed gaat. Het verkrijgen van positieve focus, gaat gepaard met een stuk training. We moeten ons brein trainen om te kijken naar wat goed gaat, op successen. 

Een onderzoeker genaamd John Gottman, deed onderzoek naar succesvolle relaties. Het bleek dat florerende relaties tegenover elk negatief signaal maar liefst 5 positieve signalen gaven. Dus bij 1 keer een boze blik, stonden 5 positieve reacties per dag tegenover. Reacties als een schouderklopje, een knipoog, een compliment, een aanraking of iets dergelijks Dit gaf een positieve succesvolle relatie van meer dan 30 jaar. Dit is de verhouding 5:1. Dus ben je bijvoorbeeld 10 keer gericht op negatieve uitkomsten, op de dingen die niet goed gaan, dan moet je er wel heel veel positieve reacties tegenover stellen. Veel handiger om zelf meer positieve focus in te bouwen. Besef dat bij elke negatief signaal wel 5 positieve signalen nodig zijn en dat het dus zinvol is om te richten op de positieve signalen.

Hoe doe je dat dan? 

Een oefening om een uur of 9 met te starten is de volgende: 

Stel je zelf de vraag: “Wat heb ik vandaag (al) gedaan wat goed voor mij was? Wat nog meer? En wat nog meer? Etc. en ervaar dan eens de positieve emoties die opgeroepen worden. En ons brein vindt dat fijn. Er komt een stofje vrij met positieve emoties en dat smaakt naar meer, toch? 

Doe dit tenminste 2 keer per dag! 

Denk verschillende dingen zoals: ik heb al lekker gedoucht. Ik heb mij mooi opgemaakt. Ik heb leuke kleren aan. Ik heb genoten van de ochtendwandeling etc.

 

Effect van positieve focus. 

Leer je brein om te kijken naar wat goed gaat, ook al is dat een hele uitdaging. Positieve focus levert namelijk een aantal dingen op: 

  1. Het is een tegengif voor negatieve emoties. 
  1. Het heeft effect op lichamelijk welbevinden. (in onderzoek is aangetoond dat positieve emoties stress en pijn verminderen). 
  1. Positief effect op sociale gedragingen en denkprocessen. 

 

En weet dat jij een voorbeeld bent voor anderen als je dit doorvoert, vooral voor kinderen. Dus ik zou zeggen: start vandaag direct met het  zelf geven van tegengif. 

 

Volg je me al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Negatieve gedachten tegen gaan

Negatieve gedachten tegen gaan