Talent is aangeboren!

Talent is aangeboren! 

 Ja, lekkere titel he? 

Is het waar? Dat talent aangeboren is? Nou ik zal je wat vertellen. Als je dat gelooft, dan kan het zijn dat dat uit een fixed mindset komt… 

Dat talent is aangeboren is dus niet helemaal waar. Talent is misschien in de kern aanwezig, maar je zult er echt iets voor moeten doen om dat talent tot bloei te laten komen. Zelf de overtuiging hebben dat je kunt leren. Een stimulerende omgeving om je heen hebben. En enigszins doorzettingsvermogen. 

Ik geloof echt in de groei van mensen, de groei om te leren en te ontwikkelen en hoe fijn is het dat dit dan weer eens bevestigd wordt in een training. Deze week volgde ik een training die ging over growht en fixed mindset. Weer even opfrissen zullen we maar zeggen. Ik heb al eens eerder geschreven over growht en fixed mindset van Carol Dweck, en het blijft mij triggeren. 

Hoe kan het dat mensen zeggen: “Dat lukt mij niet”. Of “Dat kan ik niet”. “Die theorie krijg ik er nooit in”. Hoe vaak hoor ik dat wel niet? Die mensen geloven niet in hun eigen kunnen, misschien wel niet eens dat een brein flexibel is. Ik zal je voor eens en altijd uit de droom helpen.

 

Een brein is gemaakt om te leren. 

Jawel, we doen het de hele dag door: leren. We maken nieuwe verbindingen en als we stof herhalen worden die verbindingen sterker en sterker en blijft het ergens opgeslagen in het brein. 

Een fixed mindset zijn belemmerende overtuigingen, waardoor iemand niet verder komt. Terwijl een growth mindset steeds een stapje verder wil en de focus heeft op ontwikkeling. I love it. 

Er bestaat een woordje met maar drie letters. Een woordje dat zo ontzettend belangrijk is voor de growth mindset. Een woordje dat begint met de N. 

Weet je het al? 

Hoe zou het zijn als je gelooft: ik vind het moeilijk en je zet daar dat ene woordje tussen? 

Dat woord dat begint met de N en eindigt met de G.  Nieuwsgierig had het woord kunnen zijn. of misschien ben je dat nu? 

Het gaat om het woordje nog…   (Carol Dweck gebruikt “Yet”) 

“Ik vind het nog moeilijk”, wordt het dan.  

Nou wat sta je nog te wachten? Toepassen en je eigen overtuigingen aanpakken, je eigen selffulfilling prophecy onder de loep nemen. 

Geloof in je plooibaarheid van je brein, hoe oud je ook bent, wat je ook doet, wie je ook denkt die je bent. Geloof er in dat mensen kunnen groeien, ga uitdagingen aan, leer van je “fouten”, maak vergissingen en sta open voor feedback. Want dan kun je groeien en kom je verder dan waar je nu staat.  

En lukt dat niet helemaal alleen? Zoek dan mensen om je heen, kijk naar mensen die het al wel kunnen. Die je willen stimuleren. Kijk filmpjes of volg een training. Allemaal mogelijkheden om die fixed mindset eens aan te pakken. Want die is echt vervelend, je blijft stilstaan, terwijl anderen verder gaan.

 

Ik geef je 10 tips om je fixed mindset aan te pakken!

1 Kiezen

Mindsets zijn overtuigingen. Het zijn sterke overtuigingen, maar slechts iets in je denken, en je kunt je denken veranderen. Je kunt er zelf voor kiezen om het te veranderen. 

2 Bereiken 

Denk aan de dingen die je wilt bereiken in plaats van dingen die je wilt vermijden. Dat is een growht mindset en helpt je verder om te groeien. 

3 Uitdaging 

Zie de dingen die je gaat doen niet als moeilijk, maar als een uitdaging. Als een uitnodiging om verder te kunnen komen. 

4 Kijk naar je tekortkomingen 

Neem je eigen tekortkomingen onder de loep en ontdek hoe je die kunt veranderen. Dat is je eigen feedback en zet je in de groeimindset. 

5 Leren is prioriteit 

Zie leren als een prioriteit. Als iets wat nodig is om vooruit te komen, als een soort levensbehoefte. Leren, leren, leren. 

6 Stretch 

Zoek de stretch. Waar is jouw comfortzone en waar kom je net in de leerzone. Elke keer een stapje verder in je leerzone zorgt ervoor dat je comfortzone groter wordt.  

7 Baal van het vertrouwde 

Wees niet tevreden met het vertrouwde, maar baal er van. Alleen dan kom je een stukje verder. Blijf je in je vertrouwde modus dan blijf je stil staan. 

8 Mogelijkheden 

Denk ik mogelijkheden in plaats van beperkingen. Wat is er mogelijk, wat kan nog meer. Als je later op je sterfbed ligt is het fantastisch te kunnen zeggen dat je al je mogelijkheden hebt benut. 

9 Bewijzen 

Stop met willen bewijzen dat je talent hebt, dat je ergens goed in bent, maar geniet gewoon van het leren. Het proces om te ontwikkelen. 

10 Begin bij jezelf

Wil je anderen helpen met hun groei mindset? Begin dan eerst bij jezelf. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

 11 bonustip! Prikkelen

Prikkel jezelf en anderen door vragen te stellen zoals: “wat heb je er van geleerd?”. “ Hoe is het je gelukt om…” 

 

Volg je me al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Hoe humor je kan helpen

Hoe humor je kan helpen