STAP-aanmeldproces: zo vraag je jouw STAP-budget aan

Wil jij gebruikmaken van het STAP-budget? Op deze pagina vind je een duidelijk stappenplan voor het aanmeldproces voor de STAP-subsidie. Met behulp van screenshots laten we je zien hoe het STAP-aanmeldproces in zijn werk gaat. Zo weet jij precies wat je moet doen om jouw STAP-budget aan te vragen.

Algemene tips

 - Sla jouw STAP-aanmeldbewijs op op een plek op waar je hem snel terugvindt.

 - Zorg dat je jouw DigiD inloggegevens bij de hand hebt.

 - Zorg dat je donderdag 1 september ruim op tijd (vóór 10:00 uur) naar stapuwv.nl gaat. In de vorige ronde bleek: hoe vroeger je op de pagina was, hoe hoger jouw plek in de wachtrij. We weten niet of dit deze keer weer het geval is, maar zet voor de zekerheid de pagina op tijd open en sluit of vernieuw je browser daarna niet meer.

 - Vraag donderdag 1 september om 10:00 uur direct jouw STAP-budget aan. Er zijn slechts een beperkt aantal STAP-budgetten beschikbaar (OP = OP).

Stap 1:

Ga naar het STAP-portaal van het UWV (stapuwv.nl) en scroll naar beneden. Klik op de blauwe button met 'Aanvragen STAP-budget'.

Stap 2:

Je komt nu op deze inlogpagina terecht. Klik op de blauwe button met 'Log in met DigiD'

Stap 3:

Nu kun je kiezen op welke manier je met je DigiD wilt inloggen. Kies bijvoorbeeld voor inloggen met de DigiD app of met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 4:

Na het inloggen met je DigiD kom je op deze welkomstpagina terecht. Vul je e-mailadres en telefoonnummer in en klik op de blauwe button met 'Sla op'.

Stap 5:

Je krijgt jouw persoonlijke gegevens te zien. Controleer of deze kloppen. Klik vervolgens op de blauwe button met 'Volgende'.


Stap 6:

Op de volgende pagina moet je je STAP-aanmeldbewijs uploaden. Heb je een aanmeldbewijs bij Tessa Trainingen aangevraagd? Dan heb je deze per mail ontvangen. Upload hier je pdf bestand.

Vul in het tweede veld het studentnummer dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat in.

Klik vervolgens op de blauwe button met 'Zoeken' onder 'Selecteer uw scholing'. Er verschijnt dan een andere pagina.


Stap 7:

Je komt nu op de volgende pagina terecht. We hebben ervoor gezorgd dat de STAP-opleiding waarvoor je bij ons jouw aanmeldbewijs hebt aangevraagd hier al automatisch is ingevuld.

Zie je hier geen opleiding staan? Ga dan door met stap 9.

 Controleer of alle gegevens kloppen. Klopt alles? Klik dan op de button met 'Kies activiteit' achter jouw opleiding. De regel met jouw scholing wordt nu blauw. Klik vervolgens rechts op de blauwe button met 'Volgende'.

Stap 8:

Je gekozen scholing is nu ingevuld. Op de volgende pagina is de overige informatie over jouw opleiding, zoals je start- en einddatum en het subsidiebedrag, ook automatisch ingevuld.

Controleer of deze gegevens kloppen en overeenkomen met wat er op jouw STAP-aanmeldbewijs staat. Klik daarna op de blauwe button met ‘Volgende’.

Stap 9:

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Op deze pagina kun je jouw STAP-opleiding handmatig zoeken. Vul de volgende velden in:

'Naam scholing': vul het eerste woord van de cursus of opleiding in zoals deze ook bij 'naam opleiding' op je aanmeldbewijs staat vermeld. Zo vind je sneller de juiste scholing. Een voorbeeld: NLP practitioner.

'Naam opleider': vul 'Tessa Trainingen' in.

Klik vervolgens op de blauwe button met 'Zoek'.

Zodra de juiste opleiding verschijnt kun je deze selecteren door op 'Kies activiteit' te klikken. Klik dan op de blauwe button 'Volgende' rechts onderin.

Tip: wees geduldig bij deze stap! Tijdens eerdere aanmeldrondes was de website van het UWV bij deze stap in het aanmeldproces erg langzaam vanwege de grote belangstelling voor het STAP-budget.

Stap 10:

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Je komt nu op deze pagina terecht. Vul de volgende velden in:

'Startdatum scholingsactiviteit': hier staat al een startdatum ingevuld. Pas deze aan naar de startdatum die op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

'Einddatum scholingsactiviteit': vul hier de einddatum in die op jouw aanmeldbewijs staat.

'Wat is de uitvoeringslocatie van de scholingsactiviteit':  vul hier 'Franeker' in als het om een fysieke training gaat en 'online' als je de training online gaat volgen.

 In het laatste veld is het subsidiebedrag dat je voor jouw opleiding ontvangt al ingevuld.


Onder 'Prijs van de scholingsactiviteit' zie je nogmaals het bedrag staan dat gesubsideerd wordt. Is jouw opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan zie je onder 'Resterende kosten' het restbedrag (je eigen bijdrage) staan.

Heb je alles ingevuld? Klik dan op 'Volgende'.

Stap 11:

Je krijgt nu een aantal vragen over jouw situatie, zoals je hoogst afgeronde opleiding en huidige arbeidsmarktpositie. Selecteer de antwoorden die op jou van toepassing zijn.

Vervolgens kun je hier ook selecteren of de door jou gekozen STAP-opleiding een meerjarige opleiding is. Selecteer ja of nee.

Heb je alle vragen ingevuld? Klik dan op 'Volgende'. Je komt dan op een pagina waar je nog een keer een overzicht kunt bekijken van jouw aanvraag. Controleer of je alles goed hebt ingevuld.

Stap 12:

Als je je aanvraag gecontroleerd hebt kom je op deze pagina terecht. Hier vind je de algemene voorwaarden. Ga je akkoord met de voorwaarden en heb je jouw aanvraag naar waarheid ingevuld? Vink dan beide vakjes aan en klik op de groen button met 'Versturen' rechtsonderin.

Stap 13:

Gelukt! Als jouw STAP-aanvraag succesvol is verzonden kom je op dit scherm terecht. Het UWV neemt jouw aanvraag nu in behandeling.

Binnen 4 weken ontvang je bericht vanuit het UWV of jouw aanvraag is goedgekeurd.


Mocht je nog vragen hebben? Mail ons dan: Info@tessa-trainingen.nl