Respect voor het wereldmodel van de ander

Ja hoor heb je haar weer!!! Wat een …. Dat kun je toch niet menen? Heb ik er alles aan gedaan en doet zij toch wat anders. We hadden het toch afgesproken?


Herken je dit? 

Je doet zo je best ergens voor. Je hebt prachtige ideeën. Je hebt afspraken gemaakt, maar het loopt  niet zoals jij vindt dat het zou moeten. Die ander doet het niet zoals jij dat wilt. Je baalt als een stekker, waardoor je humeur flink keldert. Je vindt het maar stom en je hele dag is verpest


Zo…

Je eigen emotie heb je niet meer goed onder controle.

Dit helpt!

"Heb respect voor het wereldmodel van de ander."

Het zijn je eigen emoties die behoorlijk in de weg kunnen zitten, doordat de ander handelt vanuit zijn eigen overtuigingen, waarden en herinneringen. Zijn eigen wereldmodel.


Hoe handig is het dan dat je niet in deze emotie blijft hangen, maar respect kunt hebben voor het wereldmodel van de ander?


Iedereen heeft zijn eigen unieke wereldmodel. Dat is ieders eigen weergave van de werkelijkheid. Communicatie verloopt beter als je respect hebt voor het wereldmodel van de ander. Wanneer je aansluit bij dat wereldmodel.

Jouw opvatting is jouw werkelijkheid. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor die ander. Parkeer je meningen en vooroordelen en verdiep jezelf in het wereldmodel van de ander. Jouw wereldmodel is nooit dé waarheid: het is altijd anders dan de werkelijkheid.


Hoe mooi zou het zijn als we het wereldbeeld van andere mensen gewoon direct accepteren en het eventueel zelfs uit interesse onderzoeken om er oprecht van te leren? Niet om later alsnog onze eigen ‘waarheid’ te vertellen, maar gewoon omdat we hun waarheid echt accepteren.

Positieve reacties!

Tijdens de NLP trainingen krijg ik zo vaak positieve reacties, nadat ze meer respect hebben getoond voor het wereldmodel van de ander. “Ik dring mijn eigen ideeën niet meer zo op bij de ander”. “Ik luister veel meer naar de argumenten van de ander”. “Het geeft mij veel meer rust wanneer ik dat respect ook echt voel”. “Niet dat ik het er mee eens ben, maar het geeft me een andere kijk op de situatie”. “Ik sta meer open voor de mening van mijn collega”.  “Ik voel me meer ontspannen nu ik dit kan toepassen”. Nou dat lijkt mij super fijn om zo door het leven te gaan. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je manier van communiceren naar jezelf en de ander wordt zeker anders als je dit respect ervaart.


Neem voor jezelf maar eens een situatie voor ogen. Een situatie waar je niet helemaal tevreden over was. Denk nu eens aan “Ik heb respect voor het wereldmodel van …” Ervaar eens hoe dat anders is.


En pas het de komende periode vaker toe en merk dan dat je rustiger wordt in je manier van reageren op de persoon waarmee je in gesprek bent of was.


Jouw eigen kijk op de wereld is puur ontstaan doordat je in een bepaalde straat bent geboren. Of door meningen van je ouders. Bepaalde TV-programma’s die je hebt gekeken, naar vrienden hebt geluisterd of bepaalde docenten die je had . Als je al één ander vriendje had gehad, had je totaal andere meningen, waarden en informatie gekregen over de wereld en had je een andere werkelijkheid gehad.


Even voor de ouders onder ons: besef ook wat je je eigen kind(eren) meegeeft aan meningen, overtuigingen en waarden. Die bepalen namelijk voor een groot deel hoe je kind opgroeit in deze maatschappij, maar dat is weer een andere discussie!

Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.

Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.


Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.