Representatiesystemen oftewel leerstijlen!

Iedereen heeft een andere manier van verwerken van informatie, anderen manieren van leren. Of je nou jong bent of wat ouder, je hebt je eigen voorkeur voor het laten binnen komen van prikkels: visueel, auditief, kinesthetisch of auditief digitaal.

We horen wel eens mensen zeggen: "Dat is een beelddenker". Ik zeg dan liever dat je voorkeur meer het visuele is, want je verwerkt alle informatie zowel visueel, auditief als kinesthetisch. Je gebruikt al je zintuigen om de dingen die om je heen gebeuren te verwerken. Alleen is het éne misschien sterker ontwikkeld dan het andere. Het zijn verschillende stijlen van informatieverwerking. Bij NLP noemen we dat de representatiesystemen.

Kennis van deze representatiesystemen helpt je,

  • om de ander beter te begrijpen.
  • om jezelf beter te snappen.
  • om meer effect te hebben tijdens je therapie
  • om ouders inzicht te geven in de leerstijl van hun kind
  • en bijvoorbeeld om miscommunicatie te voorkomen

Voor jullie als logopedisten is kennis van deze representatiesytemen erg belangrijk. In je therapie kun je daarmee namelijk eerst goed afstemmen op het voorkeurssysteem. Een cliënt krijgt daarmee namelijk het idee dat je hem begrijpt en dat schept een basis van vertrouwen. Je zit op één lijn.

In het onderstaand filmpje leg ik je uit wat de verschillende systemen zijn en hoe je ze kunt herkennen. Het is gemaakt om jullie als logopedist nu iets mee te kunnen geven in tijden van onrust.

Een nieuwe prikkel, een nieuwe impuls en erg zinvol om ouders nu ook uit te leggen, nu ze zelf thuis met hun kinderen schoolwerk moeten maken. 

Oh ja, 1 ding: het was een uitdaging om dit filmpje te maken en achteraf zag ik dat het woord kinesthetisch niet helemaal goed op het bord geschreven is. 

Ach ja: "Mislukking bestaat niet, ik krijg alleen maar feedback".  Een mooie NLP vooronderstelling die juist in deze weken van telelogopedie goed van pas komt!

Veel plezier met kijken!

Een vaardigheid die als therapeut in je basispakket hoort te zitten.

Nadat je aangesloten bent op het voorkeurssysteem, ga je de andere representatieystemen uitdagen om datgene wat geleerd wordt op meerdere manieren te laten beklijven: het multisensorieel leren.

Mogelijk vind je het leuk om meer te lezen over NLP. Dan is het e-book met "25 tips voor effectief communiceren" nog een mooie aanvulling. Ga naar de pagina om het te downloaden!

En succes met alles en deze bijzondere tijden waarin we creatiever worden en meer verbinding en saamhorigheid ondervinden!

Groetjes Tessa