Perfectionisme overwinnen

Perfectionisme is niet perse slecht, maar het kan ervoor zorgen dat onze vooruitgang wordt belemmerd en we ons minder gelukkig voelen. Door continu te streven naar perfectie kan het juist het tegenovergestelde resultaat geven. We blijven hangen in zelfkritiek en krijgen last van uitstelgedrag, bang dat het niet ‘perfect’ genoeg is, bang om te falen. In deze blog leg ik uit hoe we die perfectionisme overwinnen.

Accepteer imperfectie

Imperfectie staat voor veel mensen gelijk aan falen, maar besef dat fouten maken menselijk is en dat perfectie een illusie is. Niets is namelijk perfect. Er zal altijd een detail zijn dat je vergeet, of iets waar je jezelf later pas op betrapt. Als je besluit om imperfectie een hand te geven, verdwijnt de constante druk om perfect te willen zijn en ontstaat er ruimte om te groeien!

Stel realistische doelen

Richt jezelf op het stellen van realistische doelen. Er is niets zo vervelend als het niet behalen van je doelen. Door telkens kleine doelen te stellen en dus kleine succesvolle stappen vooruit te zetten, wordt je iedere keer opnieuw gemotiveerd om verder te gaan. De kans op mislukking – oftewel falen – is hierdoor een stuk minder. Je kunt op die manier effectiever werken zonder overweldigd te raken door perfectionisme. Laatst schreef ik een blog over doelen stellen. Lees die zeker eens door als je wat moeite hebt met het stellen van de juiste doelen!

Leer van fouten

Iedereen maakt fouten. Het is onhaalbaar om te focussen op foutloze taken en dat is maar goed ook, want zonder fouten kun je ook niet leren. Omarm fouten als leermomenten en zie ze als kans om te groeien en te ontwikkelen. Verschuif je mindset van angst naar empowerment. Zo brengt elke mislukking weer een waardevolle les met zich mee. Hierdoor worden we sterker, slimmer en sneller.

Focus op vooruitgang, niet op perfectie

Elke dag één stap vooruit, maakt dat je over 100 dagen, 100 stappen verder bent! Perfectie kan er voor zorgen dat je uit angst stil blijft staan. Door de focus te verleggen van perfectie naar vooruitgang, richt je je aandacht op het maken van stappen in plaats van het nastreven van perfectie.

Maak van je successen een feestje

Zeker weten! Wie wordt er nu niet blij van een feestje? Het hoeft echt niet per se een grootschalige barbeque te zijn zoals bij Ans in de tuin. Trakteer jezelf gewoon eens op een heerlijke chocomelk met slagroom of zet een muziekje aan en doe een dansje in de woonkamer. Dit kan net zo leuk en motiverend zijn. Vier elk succes als een feestje. Het versterkt je zelfvertrouwen en geeft een boost aan je motivatie. Dit vergroot later ook je discipline, waardoor de kans dat je afhaakt aanzienlijk kleiner wordt.

Perfect is dus niet altijd goed en besef ook dat iedereen zo druk bezig is met zichzelf, dat ze niet eens doorhebben dat het ook wel eens imperfect loopt. Laat je perfectionisme wat vaker los en maak ruimte voor groei en ontwikkeling.

Volg je mij al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Hoe humor je kan helpen

Hoe humor je kan helpen