Ontwikkel meer veerkracht

Af en toe krijg ik iets te zien of te horen en dat zet mij aan tot nadenken. Zo was dat ook tijdens een van mijn trainingsdagen. Het woord veerkracht kwam ergens naar boven. Vraag niet hoe, want soms gebeurt het gewoon. Iets triggerde mij. Tja, en dan ga ik verder zoeken, lezen, overdenken en voelen wat veerkracht is en voor mij betekent.

“Veerkracht is het vermogen om tegenslagen te overwinnen.”

Het is een onderwerp waar in de jaren 70 veel onderzoek naar is gedaan. De tijd waarin NLP ook ontstaan is. Zou het verband met elkaar hebben? Ik denk van wel. NLP gaat er vanuit dat je je eigen brein onder controle krijgt en om kunt gaan met de dingen die op je pad komen. Veerkracht is dat vermogen om met tegenslagen te dealen.

Hoe kan het dat sommige mensen na een heftige ervaring toch weer doorgaan terwijl anderen er in blijven hangen?

Ik kan wel stellen dat het afgelopen jaar niet gemakkelijk is geweest. Misschien lijkt dat wel niet zo, maar er zijn dingen voorgevallen die een behoorlijke impact hebben gehad op mijn leven. En toch ging ik door… Ik liet mij niet van de wijs brengen door wat anderen deden, zeiden of dachten. Ik pakte de dingen aan en geloofde er in. Volgens mij heeft dat te maken met veerkracht. Nu ik er meer over gelezen en nagedacht heb, geloof ik dat iets in mijzelf me door heeft laten gaan. Een overtuiging die zeer sterk is: “Ik heb de kracht om door te gaan” Laten we het veerkracht noemen. Wanneer je het woord letterlijk neemt, heb ik aardig mee moeten veren en mijn kracht ingezet om daar te komen waar ik nu sta. En daar ben ik trots op.

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal factoren kenmerkend zijn voor veerkrachtige mensen. (Dr. Brene Brown, “De moed van imperfectie”)

  • Ze zijn vindingrijk en sterk in het oplossen van problemen.
  • Ze zijn bereid hulp te zoeken.
  • Ze zijn ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen wat helpt om met hun gevoelens om te gaan en tegenslagen te overwinnen.
  • Ze worden gesteund door hun omgeving.
  • Ze hebben een goede band met anderen, zoals familieleden of vrienden.

En ik kan eerlijk toegeven dat ik bij alle 5 punten kan beamen dat dit voor mij geldt.

Daarnaast heb ik een kritische opstelling vooral naar mijzelf. Heb ik verwachtingen en kloppen die? Is denken dat ik nooit goed genoeg ben helpend? Doe ik het wel goed als moeder? Lever ik wel de juiste zorg? En dan besef ik dat ik zelf ben die de lat hoog legt en die ook naar beneden kan halen. En dat voelt fijn. Want wie bepaalt wat goed is? Dat doe ik zelf. En ik heb mijzelf te pakken wanneer ik blijf malen en me rot ga voelen over dingen die misschien anders hadden gekund. En ja sommige dingen kunnen anders en daar leer ik van. Elke dag weer. Het zorgt voor veerkracht.

“Als het leven je uitdaagt met tegenslagen,
   daag jezelf dan uit om sterker te worden.'

Veerkrachtig zijn

Veerkrachtig zijn helpt je om tegenslagen te verwerken. Het helpt je om in tijden van tegenslag pro actief te zijn. Toekomstgericht en positief.

Hoe ik dat doe?

Ik bekijk de dingen nu anders. Vanuit een ander perspectief. Dingen die niet goed gaan kan ik gebruiken om van te leren om het de volgende keer anders te doen. Ik zeg tegen mijzelf dat ik het waard ben en flexibel genoeg om met tegenslagen om te gaan. En ik voel de kracht van  binnen, diep van binnen. Ervaar de verbinding met mijn hoofd en mijn gevoel. Ik beweeg met het leven op en neer.

Tips voor veerkracht

  • Ga bij jezelf na dat wat je denkt of gelooft ook waar is of dat het jouw eigen werkelijkheid is
  • Bij een tegenvaller nagaan wat je er mogelijk van geleerd hebt
  • Uit je gevoelens
  • Ga terug naar een moment waar je voelde dat je er toe deed en de kracht had om door te gaan en gebruik dat om te ontdekken wat je hulpbronnen toen waren 

Het belangrijkste is dat je gelooft in jezelf!!!

Weet jij wat veerkracht is? Wat het voor jou betekent? Hoe ontwikkel je veerkracht? Lees het in mijn blog.