De Tao van vergeving

Op een dag gaf een wijze zijn leerling een lege zak en een mand met aardappelen. "Denk aan alle mensen die in het recente verleden iets tegen je gezegd of gedaan hebben wat je kwetste. Denk vooral aan degenen die je niet kunt vergeven. Schrijf voor elk van hen de naam op een aardappel en stop die in de zak." De leerling bedacht heel wat namen, en al gauw was zijn zak zwaar van de aardappelen. "Draag de zak een week lang overal mee naar toe," zei de wijze. "Daarna praten we verder."

Eerst dacht de leerling er niet aan. Het dragen van de zak was niet zo moeilijk. Maar na een tijdje werd het meer een last. Hij zat soms in de weg en leek steeds meer moeite te kosten, ook al bleef het gewicht hetzelfde. Na een paar dagen begon de zak te stinken. De gesneden aardappelen gaven een rijpe geur af. Ze werden niet alleen steeds onhandiger om te dragen, maar ook onaangenaam.

Eindelijk was de week voorbij. De wijze riep de leerling bij zich. "Nog ideeën over dit alles?” "Ja, meester," antwoordde de leerling. "Wanneer we anderen niet kunnen vergeven, dragen we overal negatieve gevoelens met ons mee, net als deze aardappelen. Die negativiteit wordt een last voor ons en na verloop van tijd ettert het."

"Ja, dat is precies wat er gebeurt als men wrok koestert. Dus, hoe kunnen we de last verlichten?” "We moeten ernaar streven te vergeven."

"Iemand vergeven is hetzelfde als de bijbehorende aardappel uit de zak halen. Hoeveel van de mensen die je wat aangedaan lijken te hebben kun je vergeven?” "Ik heb er lang over nagedacht, Meester," zei de leerling. "Het kostte veel moeite, maar ik heb besloten ze allemaal te vergeven.” "Heel goed, we kunnen alle aardappels verwijderen. Waren er nog mensen die de afgelopen week niet respectvol naar je zijn geweest?” De leerling dacht even na en gaf toe dat die er waren. Toen raakte hij in paniek toen hij besefte dat zijn lege zak weer gevuld zou worden.

"Meester," vroeg hij, "als we zo doorgaan, zouden er dan niet altijd week na week aardappelen in de zak zitten?” "Ja, zolang mensen op de een of andere manier kwetsend tegen je spreken of handelen, zul je altijd aardappelen hebben. "Maar Meester, we kunnen nooit controle hebben over wat anderen doen. Dus wat voor nut heeft de Tao in dit geval?"

"We zijn nog niet in het rijk van de Tao. Alles waar we tot nu toe over gesproken hebben is de conventionele benadering van vergeving. Het is hetzelfde wat veel filosofieën en de meeste religies prediken - we moeten er voortdurend naar streven te vergeven, want dat is een belangrijke deugd. Dit is niet de Tao, want er is geen streven in de Tao."

"Wat is dan de Tao, Meester?" Je kunt het zelf uitzoeken. Als de aardappelen negatieve gevoelens zijn, wat is dan de zak?” "De zak is... dat wat me toestaat om de negativiteit vast te houden. Het is iets in ons dat ervoor zorgt dat we ons beledigd voelen. .... Ah, het is mijn opgeblazen gevoel van eigenwaarde.” "En wat gebeurt er als je het loslaat?"

"Dan... lijken de dingen die mensen tegen me doen of zeggen niet meer zo'n groot probleem.” "In dat geval heb je geen namen meer om op aardappels te schrijven. Dat betekent geen gewicht meer om rond te dragen en geen slechte geuren meer. De Tao van vergeving is het bewuste besluit om niet alleen wat aardappelen te verwijderen... maar de hele zak af te staan."

(auteur onbekend)


Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf

Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.