Leren is een uitdaging

Leren is een uitdaging 

Iedereen zal kunnen beamen dat leren een uitdaging is. Iets aangaan wat je nog niet weet, kunt of kent of misschien wel niet durft. Uit je veilige zone, de stap naar je leerzone. Net niet zo ver dat je in de stresszone komt. Leren om niet stil te blijven staan maar om je scherp te houden en te zorgen dat je comfortzone groter wordt. 

 

De leerzone 

Deze leerzone is voor velen nog onbekend terrein en hier loop je absoluut de kans dat je vergissingen maakt. De kans is groot dat je te horen krijgt dat er betere manieren zijn om iets te doen of dat iemand anders het beter of sneller onder de knie krijgt dan jij. De leerzone is altijd min of meer onvoorspelbaar gebied: je kunt van tevoren niet precies weten wat je hier gaat tegen komen. 

Juiste mindset. 

De juiste mindset is dan van groot belang. Een vaste mindset, zorgt ervoor dat je de apen en beren op de weg ziet, dat je excuses gebruikt waarom iets niet lukt. Wanneer je vanuit een vaste mindset je leerzone in stapt komen hier totaal andere gedachten, emoties en gedrag bij kijken dan vanuit een groei mindset… We herkennen ze vast wel: “Ik kan het niet”, “Dat gaat mij niet lukken”, “Die anderen kunnen het toch beter”, “Ik leer het nooit””, “Ja, maar…” en ga zo maar door. Geef stiekem toe dat je dit ook wel eens hebt.  

Herken in ieder geval dat je dat doet en buig het om. Zorg ervoor dat je een groeimindset krijgt. Bij een groeimindset draait leren om jezelf ontwikkelen, je kennis, kunde en vaardigheden uitbreiden. Een uitdaging of een avontuur waarin je je grenzen verlegt. Net als bij NLP; ontdekken wat werkt en wat niet werkt of wat anders kan. Je grenzen verleggen en net niet in de stresszone. “fouten” mogen maken. Ja inderdaad fouten tussen aanhalingstekens, want tijdens de NLP practitioner leer je dat fouten niet bestaan: “Mislukking bestaat niet, ik krijg alleen maar feedback”.  

 

Vergissingen maken is logisch. 

Vergissingen maken is logisch wanneer je aan het ontwikkelen bent. Het geeft aan dat je aan het groeien bent, dat je in je leerzone zit. Dat je open staat voor feedback van de ander, zodat deze feedback er weer voor zorgt dat je verder komt. Samen kijken naar hoe het nog beter kan. De groeimindset activeren: “Wow, wat een uitdaging!”, “Ik ga er voor”, “Waar kan ik van leren?”, “Welke manieren zijn er nog meer?” “Wat kan ik van de ander leren?”. Vanuit de groeimindset kom je op het speelplein, waar je mag ontdekken en ontwikkelen. Waar het smaakt naar meer. Daar beleef je dingen die je verder helpen in het leven, waardoor je sterker in je schoenen komt te staan!  

 

Ook naar benieuwd hoe je dit doet?  Kom dan naar één van de NLP informatieavonden! 

Ben je al zo ver om anderen te helpen ontdekken hoe leren bij hen werkt? Het spel Een duik in de Leerkuil leent zich hier uitstekend voor!

En volg je me al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Negatieve gedachten tegen gaan

Negatieve gedachten tegen gaan