Visueel: gericht op beelden

Als iemand visueel is ingesteld denkt hij vooral in beelden. Hij ziet als het ware de plaatjes voor zijn zich. Zo iemand praat snel en maakt veel gebruik van armbewegingen en mimiek om iets uit te duiden. Hij drukt zich ook uit in termen waarin het gericht zijn op beelden duidelijk hoorbaar is. Zo zal hij het hebben over: "Ik zie het wel zitten", "Zie je wel in dat...", Zo heb ik het nog niet bekeken" en Kijk, dat zit zo...

Voor iemand die visueel is ingesteld is lichaamstaal een belangrijk communicatiemiddel. Bij anderen let hij vooral op de mimiek, houdingen en bewegingen. Als je wilt weten of iemand vooral visueel is ingesteld kun je hem een vraag stellen; bijvoorbeeld: "Hoeveel ramen heb je in je huis?" De visueel ingestelde zal dan nadenkend omhoog kijken. Hij ziet zijn huis voor zich en is in zijn gedachte de ramen aan het tellen.

Woorden die een visueel persoon veel gebruikt:

Helder, schijnen, kijk, ophelderen, schitterend, uitblinken, duidelijk, aftekenen, duidelijkheid, zichtbaar, uitzicht, inzicht, gezichtspunt, glansrijk, zwart-wit, opkijken, horizon, beeld, weerspiegelen, duister, perspectief, visie, vertekenen, dof, schakeling, intensiteit, contrast, duidelijkheid, voorgrond, achtergrond, verbeelding, kijken, observeren, plaatje, uitstraling, ogen, oriƫntatie, plaatsing, transparant, afmeting, focus, totaalbeeld, verhelderen, illustreren, afbeelding, uitkijken, reflecteren, pronken, beelden, achtergrond, glinsteren.

Hoe zit dat met de andere voorkeurssystemen?

Lees hier meer over kinesthetisch.

Lees hier meer over auditief.

Lees hier meer over auditief digitaal.