Wat zijn submodaliteiten

In NLP zijn we meer geïnteresseerd in de context, structuur en het proces van de interne representaties (oftewel interne beelden, gevoelens en geluiden) die we maken, dan in de inhoud ervan. En dan komen submodaliteiten om de hoek kijken. Hiermee worden onze innerlijke beelden en gevoelens opgebouwd. Dit zijn de bouwstenen – de kleine onderdelen – van de modaliteiten Visueel, Auditief en Kinesthetisch (VAK).

Waarom zou je met submodaliteiten werken?

Je hoort iedereen wel praten over ‘de kracht van visualisatie’, en terecht. Visualisatie is krachtig. Submodaliteiten voegen daar een extra krachtige verfijning aan toe.

Submodaliteiten zijn een krachtige ‘NLP-verfijning’ bij het ‘gewoon visualiseren’ dat je misschien al kende en/of deed.

Zo’n visualisatie wordt binnen NLP ‘representatie’ genoemd. Door de submodaliteiten van een representatie te veranderen, verander je voor de cliënt de betekenis van dat gevoel of die representatie!

Submodaliteiten zijn de manier hoe we onze interne beelden, geluiden en gevoelens coderen, om een betekenis te geven aan de representatie. De kracht van submodaliteiten is dat je eraan kunt sleutelen. 

Verschillende submodaliteiten hebben verschillende effecten bij verschillende mensen en op verschillende ervaringen waarop ze toegepast worden. Je kunt ze dus niet generaliseren. 

Ook kalibreren komt goed van pas bij het testen van het effect van submodaliteiten.

Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.

Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.