Submodaliteiten binnen NLP
In de wereld van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) duiken we dieper in de context, structuur en het proces van interne representaties – de innerlijke beelden, gevoelens en geluiden die onze ervaringen vormgeven. Hier treden submodaliteiten op de voorgrond als de bouwstenen van de modaliteiten Visueel, Auditief en Kinesthetisch (VAK).
Waarom werken met submodaliteiten?
Hoewel veel mensen de kracht van visualisatie al erkennen, voegen submodaliteiten een verfijning toe aan dit proces. In tegenstelling tot simpelweg visualiseren, bieden submodaliteiten een krachtige NLP-verfijning.
Binnen NLP wordt een visualisatie aangeduid als een 'representatie'. Door de submodaliteiten van zo'n representatie te wijzigen, verschuift de betekenis ervan voor de persoon. Hier ligt de ware kracht van submodaliteiten – de mogelijkheid om te finetunen.
Het geheim van verandering.
Submodaliteiten zijn de codering van interne beelden, geluiden en gevoelens, die betekenis geven aan onze representaties. Het krachtige aspect hierbij is dat je kunt experimenteren en aanpassen. Verschillende submodaliteiten hebben verschillende effecten op diverse mensen en ervaringen, waardoor generalisatie niet mogelijk is.
Het nauwkeurig kalibreren van het effect van submodaliteiten vereist aandacht. Hier komt kalibreren goed van pas, omdat het essentieel is bij het testen van de impact van submodaliteiten op verschillende ervaringen.
Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.
Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.
Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.