In de rol van coach kun je managers, collega’s en medewerkers in jouw organisatie helpen om beter met anderen te communiceren. Bijvoorbeeld als ze bij jou komen met de vraag hoe ze een betere presentatie kunnen geven, een beter werkoverleg kunnen houden of beter met feedback kunnen omgaan. Je maakt dit coachproces voor jezelf makkelijker en effectiever als je het NLP verandermodel gebruikt. Dit model wordt ook wel coachmodel, of NLP werkmodel genoemd.

Het NLP Coachmodel is een model dat mensen helpt een doel te bereiken dat ze graag willen. Op weg naar dat doel kom je hindernissen tegen die je belemmeren dat doel te bereiken. Bij hindernissen kun je denken aan beperkende overtuigingen, vervelende emoties, nare herinneringen, etc.

Naast deze hindernissen zijn er ook hulpbronnen. Deze maken het bereiken van het doel mogelijk. Hulpbronnen zijn bijvoorbeeld je eigen interne hulpbronnen zoals doorzettingsvermogen, sociaal, creatief, etc. Met het coachmodel maak je het onbewuste bewust. Je laat mensen nadenken over oplossingen en letterlijk stappen zetten. Je geeft ze inzicht in hun proces.

Het model bestaat uit vier vragen: 

Wat is de 
huidige situatie? Waar ben ik nu?
Wat is de 
gewenste situatie? Wat wil ik bereiken?
Welke 
hindernissen ervaar ik? Wat houdt mij tegen om het doel te bereiken?
Welke 
hulpbronnen kan ik inzetten? Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?

Je kunt de vier vragen in gedachten houden bij het coachen. Je kunt ook het model laten zien, je maakt het dan meer visueel. Wat ook goed werkt zijn vier kaarten/papieren met de 4 items erop:

  • Huidige situatie
  • Gewenste situatie
  • Hindernissen
  • Hulpbronnen

Je kunt de kaarten op tafel leggen. En je kunt ze ook op de grond leggen waarbij ze dienen als ‘grondankers’. Je kunt mensen dan letterlijk van de ene positie naar de nadere positie laten lopen en laten ervaren wat dat met hen doet. Dit maakt het gebruik van het NLP Coachmodel extra krachtig. Je kunt iemand ook foto’s laten uitkiezen die voor de 4 posities staan en daarmee het model op de grond leggen. Dan heb je gelijk een soort visualisaties/metaforen.

Misschien weet je zelf nog mooie toepassingen met dit model.