Een metafoor is een vorm van beeldspraak. Je kunt het gebruiken om iets duidelijk te maken. De persoon voelt zich dan niet persoonlijk aangevallen, omdat er sprake is van een impliciete (onuitgesproken) vergelijking. Vooral kinderen zijn erg gevoelig voor metaforen.

Metaforen lijken op sprookjes, op fantasieverhalen die tot de verbeelding spreken. Je kunt er een boodschap in verweven, een moraal, die de kinderen er vaak feilloos uithalen, bewust of onbewust. Als je wilt dat een bepaald gedrag verandert op een speelse manier, dan kun je daarvoor metaforen gebruiken.

Tijdens de NLP kindercoach staat het maken van metaforen op het programma.

De cursisten zijn daar heel serieus mee bezig, omdat ze zich bewust zijn van de enorme impact op diverse veranderingsprocessen.

Hieronder vind je een aantal metaforen. Het doel en de leeftijd waarvoor de metafoor is gemaakt staat erbij. Je kunt metaforen aan je eigen situatie of de situatie van het kind aanpassen.

Rex de dino

Onderwerp: eten van broccoli
Leeftijd: 2 jaar

Lang geleden leefde er een kleine dino met de naam Rex. Hij had deze naam gekregen van zijn ouders, omdat ze wel dachten dat Rex een grote sterke dino zou worden. Rex betekent groot.

Rex speelde graag met zijn vriendjes in het grote bos. Hele dagen bouwden ze hutten en speelde ze verstoppertje. Met het vallen van de avond gingen al de vriendjes van Rex naar huis om te eten en te slapen. “ Ik  heb zo’n honger van al dat spelen!” “ Ik kan wel een mammoet op”. ‘ Ik een boom” zeiden z’n vriendjes vaak.

Maar Rex zei dan niets. Rex had nooit zin in eten. Hij wilde altijd maar door met spelen. Ook al knorde z’n buik.

“Als je niet goed eet Rex, dan wordt je nooit een grote dino. Zei z’n mama. Eten is belangrijk Rex! Zei z’n vader. Maar Rex at soms maar een beetje. Of dronk alleen wat dino-melk.  

Op een dag ging Rex weer spelen met z’n vriendjes. tikkertje spelen met z’n allen.

Rex was de tikker. Al z’n vriendjes renden bij hem weg. Maar Rex kon ze niet bijhouden. Hij was te moe en z’n buikje rommelde..

Wat is er Rex? Zei z’n beste maatje. Voel je je niet lekker?

“Nee’ zei Rex. “Ik ben moe en ik heb honger.” “Je moet ook goed eten Rex’ zeiden z’n vrienden. Anders kan je straks ook niet meer met ons spelen!

Rex was verdrietig en ging naar huis. Mama-Rex had net lekker broccoli gekookt.

“ Mama, vandaag eet ik wel lekker broccoli, want dan word ik een grote dino!”

Resultaat:

E. is gek op Dino’s maar niet op eten...
Nu hij weet dat dino’s broccoli eten, gaat dat gelukkig wel naar binnen!

Het huis

OnderwerpIk heb een leerling in begeleiding die het stom vindt, wanneer hij een slecht cijfer scoort. Bij navragen blijkt dat hij veel stof overslaat. Hij pakt een stukje van het begin, heeft dan geen zin en gaat dan weer door naar het einde.

Leeftijd: 15 jaar

Stel, ik wil een huis bouwen. Ik maak eerst een stevige fundering, hei palen in de grond en stort daar allemaal beton in. Vervolgens heb ik niet zoveel zin, dus de wanden maak ik wat half af. Ik laat wat gaten vallen, en vergeet sommige stukken metselwerk. Het huis moet af, dus ik ga snel door naar het dak. Dat heb ik gelukkig al prefab gemaakt, dus met een kraan gaat het er zo op. Wat gebeurt er met het dak denk je?

Resultaat:

Zijn antwoord: Ja, dat stort in natuurlijk want je hebt die wanden helemaal niet goed gemaakt.
Vervolgens heb ik het naar zijn toets getrokken, dus je hebt de fundering van de toets gelegd, had toen niet zoveel zin, en bent vervolgens wel hard met het dak van de toets aan de slag gegaan.
Zijn antwoord: Ik geloof dat ik het snap, ik vergeet de muren van het huis…..


De niet spinnende tijger en het extreem kwispelende hondje

Onderwerp: onzekerheid

Leefijd: 7-10 jaar

Op een mooie warme lente dag liepen de niet spinnende tijger en het extreem kwispelende hondje een lang rondje door de weilanden. De niet spinnende tijger had ook wel de bijnaam Sjaggie. Hij was namelijk altijd knorrig, vond bijna alles saai en maakte het rondje eigenlijk alleen omdat het moest van zijn baasje. Het extreem kwispelende hondje had ook wel de bijnaam Frolokie. Hij was namelijk altijd vrolijk, vond bijna alles een uitdaging en maakte het rondje het liefst wel 100 keer op een dag.

Op een dag liepen Sjaggie en Frolokie samen op. Alles verliep super. De eerste madeliefjes stonden al in de weilanden, de eendjes waren gezellig aan het kwekken en het humeur was opperbest. Bij Frolokie natuurlijk, Sjachie sjokte gewoon saggerijnig vooruit. Totdat Totdat… OOh Jee! Wat was daar nou gebeurd?! Waar ze normaal van het ene grote weiland door het hekje over konden steken naar het andere weiland.., zat er ineens een hele grote sloot tussen! Hoe moesten Sjaggie en Vrolokie daar nou over heen komen?

Vrolokie zag Sjaggie zijn gezicht en tijger keek nog saggerijniger dan normaal. “Hoe moeten we dit nu doen?! We kunnen hier niet over heen! Ik ben een tijger en ik ben bang voor water! Frolokie was ook wel een beetje geschrokken natuurlijk, maar zei als snel: “We kunnen het wel proberen! Voor alles is een oplossing! We moeten alleen wel samenwerken, want jij bent Slim Sjaggie en ik ben behendig! “Hoezo ben ik slim Sjaggie?” Nou zei Frolokie: “Jij lost altijd zo makkelijk dingen op!”. Sjaggie glundert voor het eerst in zijn tijger leven en denkt: Ja, dat klopt wel, ik kan dingen wel op lossen.

Sjaggie kijkt om zich heen en ziet in een flits dat het oude hek verder op in het weiland ligt. “Kijk, Frolokie, we kunnen dat hek gebruiken! Gelijk kijkt Sjaggie ook weer angstig.. “Maar als we die over het water leggen en daarover heen gaan, dan val ik misschien wel!”. Frolokie zegt dat dat niet gaat gebeuren, want Sjaggie mag op de schouders van Frolokie en Frolokie belooft hem stevig vast te houden.

Beiden zijn ze voordat ze het doorhebben aan de andere kant van het weiland. Sjaggie is nog nooit zo blij geweest en kijkt Frolokie vrolijk aan. “Ik heb het gedaan!”, zegt hij vol trots. “Ik wist dat je het kon”, zegt Frolokie!

Frolokie aait met zijn pootje over Sjaggie heen… En wat denk je? Sjaggie begint de spinnen… Hij heeft zich nog nooit zo goed gevoeld en zal hier aan denken voor alle volgende wandelingen. Hij kijkt er nu al naar uit! Frolokie ook, want wat is het leuk om van elkaar te leren en dingen op te lossen! Hij kwispelt er op los!

Bliksem Mc Queen voelt zich dom

Onderwerp: zeggen dat je dom bent

Leeftijd: 6 jaar

Ken je bliksem McQueen? Die van cars?

Ik ken nog een verhaal van hem, maar daar is geen film van. Misschien zie je het zelf voor je? Luister maar naar het verhaal.

Er was eens een autoschool opgericht in Suncity. Hier konden alle auto’s van Cars naartoe, jonge auto’s, oude, snelle en langzame en ook auto’s die altijd veel aan het sporten waren zoals autovoetbal, autoskiën en noem maar op.

Bliksem McQueen had er ook van gehoord en de autoschool leek hem wel eens wat. Hij durfde zich niet op te geven, want hij dacht dat hij het niet kon. Dat de andere auto’s veel slimmer waren dan hij. Toen de school begon zat de klas bijna vol. Ze misten een auto en dat was Bliksem Mcqueen.

Takel wilde toch graag dat ook Bliksem erbij zou zijn en ging bliksem zoeken. Bliksem was op de racebaan aan het racen. Dat was waar hij goed in was. Toen Bliksem Takel zag racete hij naar Takel toe. Takel zag het gezicht van Bliksem en wist wat er aan de hand was. Dat heb je als beste vriend. Bliksem had al eens aangegeven dat hij dacht dat anderen slimmer waren dan dat hij was. Takel en Bliksem gingen samen een wedstrijdje doen. En Bliksem won. Takel gaf aan dat hij niet alles goed kon, maar wel van Bliksem wilde leren hoe hij heter kon gaan racen. Dan wilde Takel hem wel leren om zich net zo slim te voelen als de anderen van de klas, want Takel wist hoe dat moest.

Samen reden ze rustig naar de autoklas en deden ze mee met de lessen. De gedachte van Bliksem werd al snel anders. En hij kreeg ook een goed gevoel. Hij merkte dat alle auto’s vragen hadden zelfs Zundap, waarvan hij dacht dat die zo slim was.

Aan het eind van de dag kreeg Bliksem een knipoog van takel en Bliksem wist dat hij net zo slim was als de anderen. 

Iedereen is slim op zijn eigen manier!

Een boek met metaforen voor kinderen is: "Helende verhalen" van Paul Liekens.

Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.

Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.