Logische niveaus van Dilts

De logische niveaus van Bateson en later bewerkt door Dilts, worden ingezet bij veranderings-processen. De niveaus vormen een mooi reflectiemodel voor verschillende doeleinden. Als je dit model begrijpt en toepast, kun je er veel krachtige en mooie resultaten mee bereiken tijdens het coachen van anderen, Maar ook het analyseren en oplossen van een probleem of tijdens het voeren van een betekenisvol gesprek.

Het begeleiden van verandering

De logische niveaus zijn van nut om verandering te begeleiden van een cliënt of coachee en zijn of haar omgeving. Als iemand vast blijft zitten in een bepaald denkniveau kan een probleem volkomen onoplosbaar lijken. Een therapeut kan door middel van vragen het denkniveau van de ander verhogen, zodat er weer perspectief komt.

Je kunt dit model gebruiken om situaties en resultaten te analyseren. Het doorlopen van alle niveaus zal inzicht geven waar de schoen knelt bij het behalen van resultaten.

logische-niveaus-tegels-tessa-trainingen-4

De logische niveaus van denken, leren en veranderen.

De antropoloog Gregory Bateson heeft een model ontwikkeld dat de niveaus beschrijft waarop wij denken, leren en veranderen. Deze niveaus zijn later verder uitgewerkt door de NLP Coach Robert Dilts.

Ontwikkeling en verandering worden in grote mate bepaald door de wijze waarop we denken en leren. Onze manier van denken beïnvloedt ons vermogen om te leren.

Het model gaat er vanuit dat er 6 logische niveaus zijn waarop mensen denken, leren, veranderen en functioneren. Het niveau waarop iemand zich bevindt is in grote mate bepalend voor zijn vermogen om te veranderen en te ontwikkelen.

Ik wil meer lezen

Wil je meer weten over de logische niveaus? Download dan het e-book over verandering op elk niveau.

E-book verandering binnen de therapie op elk niveau