Interne dialoog

Je “interne dialoog” is dat gesprek dat je ego de hele dag met zichzelf voert. Het is dat stemmetje dat voortdurend vertelt wat je denkt in bepaalde situaties, hoe je reageert op mensen en wat je ergens van vindt. Het is de voortdurende conversatie die je met jezelf hebt over alles dat er met je gebeurt. Je ego die constant met zichzelf overlegt. Deze stem voegt logica, gedachten en overtuigingen toe aan situaties, mensen en gebeurtenissen. Het werkt tevens als een filter die de wereld kleurt.

Deze dialoog speelt een cruciale rol om ons af te leiden van het echte leven. Het speelt een belangrijke rol bij de betekenisgeving van de wereld en ons leven. Als die negatief is zal de wereld er veel donkerder uitzien en gebeurtenissen sneller als een probleem worden beoordeeld. Als je interne dialoog positief en opbeurend is, kan het je helpen in je zoektocht naar geluk.

De interne dialoog of ook wel interne criticus genoemd, speelt zich op dezelfde snelheid af als gesproken woorden. Het lokt bij elke gedachte een fysiologische reactie uit. De interne dialoog is dus zeer belangrijk. Gedachten staan zelden stil, meestal zijn het flitsen bij alles wat we doen. Praten tegen jezelf kan zelfs letterlijk voorkomen. De sfeer van de interne dialoog bepaalt hoe je je voelt op dat moment en deze kun je dus zelf 'sturen'.

Wanneer je interne dialoog minder opbeurend is, kun je bijvoorbeeld de vragen van het metamodel gebruiken om deze dialoog aan te pakken.