De gevoelsomdraaitechniek gebruik je om snel negatieve gevoelens te stoppen en te vervangen door krachtige positieve gevoelens.

NLP heeft verschillende technieken en de gevoelsomdraaitechniek is een belangrijke moderne NLP techniek .Joost van der Ley, Master NLP trainer, introduceerde deze techniek in Nederland en België. Met deze techniek kun je in korte tijd een negatief gevoel neutraliseren. Of je nu angst, woede of stress ervaart, met deze techniek stop je dit en vervang je het door een prettig gevoel. De kern van deze techniek is dat je mensen helpt om te stoppen met voelen en eerst te gaan visualiseren. Daarna verander je de visualisatie (je draait deze om) om vervolgens weer te gaan voelen.
 

Gevoelsomdraaitechniek: Stoppen van een angstig gevoel en vervangen door iets fijns

 
Een naar gevoel is slechts een emotie die komt en 90 seconden kan aanhouden. Soms duurt het ook langer doordat je het zelf in stand houdt. Dit negatieve gevoel kun je snel veranderen door de gevoelsomdraaitechniek. De gevoelsomdraaitechniek gebruik je om snel negatieve gevoelens te stoppen en te vervangen door krachtige positieve gevoelens.
 
Stap 1:
Ontdek waar het nare gevoel zit en wijs het aan met je hand.
Stel vervolgens vast waar het gevoel begint of begonnen is. Ontdek waar het gevoel je lichaam binnenkomt en wat voor vorm het gevoel heeft.
Neem de tijd om goed te voelen waar het zit, dat komt de techniek ten goede.
 
Stap 2:
Stel vast hoe het nare gevoel in je lichaam beweegt.
Het gevoel zal bewegen om het in stand te kunnen houden. Stel vast hoe het door je lichaam beweegt. Blijf deze beweging volgen tot en met het einde. Mogelijk komt het weer bij het beginpunt uit, mogelijk draait het in rondjes, stokt het ergens in je lichaam, of gaat het je lichaam weer uit. 
 
Het gevoel kan van boven naar beneden bewegen of andersom, ronddraaien met de klok mee of andersom, van binnen naar buiten bewegen of andersom, op en neer slingeren, afknijpen, stuiteren, kruipen, enz.
 
Stap 3:
Plaats het nare gevoel buiten je lichaam en geef het een kleur.
Als je vast hebt gesteld hoe het nare gevoel door je lichaam beweegt, dan plaats je het buiten je lichaam. Teken het in gedachten op een levensgroot vel papier dat je vóór jezelf visualiseert (locatie plaats je voor je). Geef het nare gevoel een kleur.
 
Gebruik in gedachten kleurstiften, verfkwasten of potloden om de richting en vorm van het gevoel aan te geven. Dat kunnen strepen, cirkels, kronkels, lijnen etc zijn.
 
Stap 4:
Draai de beweging om en geef het een prettige kleur
Gebruik een contrasterende (prettige) kleur om het patroon nu in tegenovergestelde richting te tekenen. Dus als het eerst in blauw van buiten naar binnen ging, dan teken/kleur je het nu bijvoorbeeld in geel naar buiten. 
 
Het is vaak prettig om je armen en handen mee te bewegen bij het inkleuren van de beweging.
 
Stap 5:
Plaats het omgekeerde gevoel nu terug in je lijf.
Visualiseer en voel dat de tegenovergestelde beweging in de nieuwe kleur door je lichaam beweegt. Herhaal dit zo vaak als nodig is om het nare gevoel te laten verdwijnen. Doe de beweging steeds sneller en sneller, tot het werkelijk door je lichaam heen flitst. Stel vast dat het gevoel nu definitief verdwenen is.
 
Het kan ook zijn dat je het niet prettig vindt om snel te doen en dat je het juist langzaam wilt doen. Dat is helemaal oké. Doe wat jij prettig vindt en wat jou het meest fijne gevoel oplevert.


Wi je meer NLP technieken leren?
WIl je kennismaken met NLP?
Kom dan naar één van de gratis NLP kennismakingsavonden.