In NLP werken we veel met anekdotes, quotes, verhalen en metaforen. Als je je NLP Practitioner doet, leer je ook om metaforen te schrijven voor iemand met een ‘probleem’. De kracht van verhalen is dat de luisteraar de keus heeft om er een boodschap uit te halen of niet. Metaforen hebben een geweldig effect op mensen: ze zorgen voor verandering

Metaforen leiden indirect naar een boodschap die je wilt overbrengen. Nu is het zo dat er veel meer bij komt kijken als je met metaforen wilt werken. Zo zijn de metaforen het meest elegant en invloedrijk als je de boodschap niet expliciet, maar juist indirect maakt.

De betekenis

Een metafoor is een taalkundig hulpmiddel waarbij je een eigenschap van een bepaald concept overbrengt op een ander concept. Er zijn dus twee dingen gaande:

  1. Het onderwerp: je praat hier niet over, maar het gaat hier (eigenlijk) wel over.
  2. De metafoor: je praat hier wel over, maar het gaat hier niet over.

Waarom zou je dat doen als je ook gewoon direct to the point kunt komen? Daar ligt nou net de kracht van metaforen: onbewuste beïnvloeding!

Metaforen en verhalen beïnvloeden mensen zonder dat ze het doorhebben. Wanneer je met metaforen werkt, wordt de weerstand van je toehoorders automatisch verlaagd. Het verhaal is op een bewust niveau ver weg en niet nu aan het gebeuren, waardoor het kritisch denken uitgeschakeld kan worden.

Voor het onderbewuste hebben de boodschappen in je metafoor echter wel effect op het nu, want het onderbewuste maakt geen onderscheid in tijd. Jij kunt hier gebruik van maken door met jouw metafoor een ‘parallelle realiteit’ te maken waarmee je de situatie van je toehoorder ‘volgt en leidt’.

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden?

Sommige mensen zeggen dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Maar je zou kunnen zeggen dat een metafoor meer zegt dan duizend plaatjes. Het woord metafoor is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘overdragen’, vandaar in overdrachtelijke zin. Een metafoor maakt een vergelijking tussen twee termen die soms niet aan elkaar verwant zijn. Het kan een krachtige en innovatieve manier zijn om een situatie te beschrijven. Het kan de luisteraar helpen om over zichzelf na te denken, een situatie in een nieuw licht te zien (ook een metafoor trouwens) of om een nieuwe manier te ontdekken om een kwestie op te lossen.

NLP en metaforen

In NLP gebruikt men metaforen in een ruimere zin dan in het woordenboek wordt omschreven. Ze worden namelijk gehanteerd om mensen te helpen zich van de ene naar de andere context te verplaatsen. NLP noemt deze verplaatsing lateraal chunken.

Bij metaforen maken we veel gebruik van Milton Patronen. Milton patronen werken hypnotisch en zijn fantastisch te gebruiken om mensen langs een metafoor boodschappen mee te geven.

Ingrediënten voor een goede metafoor

Rapport. Zorg dat er sprake is van rapport, dat vergroot de verbinding tussen de verteller en de luisteraar en maakt daarmee de andere verbindingen mogelijk.

Representatie systemen. Hanteer alle representatie systemen. Een mooie vorm is de KAVAK loop. Start de metafoor in het kinesthetisch systeem, vervolgens het auditief tonale systeem, gevolgd door het visuele systeem. Sluit de metafoor omgekeerd af. Maak daarbij gebruik van predikaten.

Stemgebruik. Speel met volume, timbre, tempo en toonhoogte. Breng een variatie aan in je stemgebruik, accentueer belangrijke delen, herhaal sommige woorden en bouw af en toe een pauze in.

Fysiologie. Gebruik je lichaam, handen en gezichtsuitdrukkingen om een metafoor kracht bij te zetten. Staan zendt andere informatie uit dan zitten, lopen drukt beweging uit, stilstaan doorbreekt dat patroon weer, etc.

Een verhaal of metafoor is een manier om de werkelijkheid met andere ogen te bekijken.

In coaching en training worden metaforen veel gebruikt om mensen anders te laten kijken naar hun problemen of issues.

Door metaforen te gebruiken brengen we 3 verbindingen tot stand.

1. Een verbinding van de huidige situatie en de gewenste situatie.

Zowel de probleemsituatie als de gewenste situatie wordt besproken. Dat geeft enerzijds herkenning en biedt anderzijds de oplossingsrichting aan.

2. Een verbinding tussen de spreker en de luisteraar.

Door een verhaal (metafoor) te vertellen verbindt de luisteraar zich met de verteller. Dit gebeurt vaak niet als je de ander puur advies geeft. Mensen kunnen zich afsluiten van adviezen.

3. Een verbinding tussen de situatie van de luisteraar en de metafoor.

Elk gedrag, al het leren is onbewust, dus onbewust komt de metafoor als een boodschap bij ons binnen. Ineens kan het gebeuren dat een luisteraar bewust de boodschap uit de metafoor krijgt en verbindt met de eigen situatie. In dat geval heeft de metafoor gewerkt als een inzicht.

Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf

Tessa Fennema is oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen.

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.