As if frame

Het “as if frame” helpt de ander om zich in te denken hoe het zal zijn als de gewenste situatie is bereikt. (alsof kader) Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en wordt er anders gekeken naar hindernissen. Dit heeft twee voordelen: 1) We ervaren of het doel inderdaad gewenst is (ecologisch) en voldoet aan alle vormvoorwaarden en 2) We ervaren het toekomstige gedrag waar we heen willen, zodat we onze interne representatie, stemming en fysiologie kunnen organiseren in de richting van de gewenste situatie en het de kans van slagen van ons doel vergroot.

Het “as if frame” haalt informatie naar boven die anders niet toegankelijk is. De verzamelde informatie is niet meer gebonden aan oordelen, inschattingen en feiten, maar wordt een realistische “alsof nu” ervaring.

De volgende zinnen zetten een “as if” in werking:

Stel je eens voor dat….

Laten we veronderstellen dat je….

Beeld je eens in dat….

Als je zou weten hoe….

Als je nu eens zou kunnen….

Het “as if” frame werkt veelal als een extra hulpbron in de huidige situatie; tevens is het een toekomstige interne representatie waar je al eens bent geweest, dus vandaar gemakkelijker en zeer wenselijk wordt om (weer) te bereiken.

Binnen NLP gebruiken we verschillende frames.

Outcome frame     Lees hier meer over outcome frame

Ecology frame       Lees hier meer over ecology frame

Backtrack frame    Lees hier meer over backtrack frame

Contrast frame       Lees hier meer over contrast frame

Relevancy frame   Lees hier meer over relevancy frame

En open frame       Lees hier meer over open frame


Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.

Tessa Fennema is  oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen?  Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.