Het traditionele leerproces kan verdeeld worden in vier hoofd fasen.

Onbewust – onbekwaam

Je weet iets niet en je weet ook niet dat je het niet weet. Nu kun je bijvoorbeeld lezen, maar ooit wist niet je niet dat je dit niet kon.

Bewust – onbekwaam

In deze fase leer je nieuwe vaardigheden. Krijg je inzichten en ga je het toepassen, maar ben je er nog niet heel goed in. Je leert snel in deze fase, bewust en onbewust. Af en toe baal je dat het niet snel genoeg gaat en dat je erover na moet denken, maar je gaat vooruit.

Bewust – bekwaam

Hier beheers je de skills, maar het is nog niet volledig geautomatiseerd en een gewoonte geworden. Je moet nog geconcentreerd bezig zijn bij de nieuwe dingen die je hebt geleerd en al kunt toepassen. Je voelt je tevreden over de dingen die je al gebruikt, maar vooruitgang is nu een grotere uitdaging. Er is meer oefening nodig om zichtbaar vooruit te komen.

Onbewust – bekwaam

Nu zijn je vaardigheden een gewoonte geworden en geautomatiseerd. Je hoeft niet meer overal bij na te denken. Dit is het doel van leren, zo ver mogelijk komen dat je er niet meer bewust over na hoeft te denken. Het is geland in je onderbewuste, waardoor je bewuste zich weer kan richten op andere dingen.

En volgens Joseph O. Connor, internationaal NLP trainer hoort er nog een fase bij, te weten masterskills.

Mastery

Dit is meer dan onbewust – bekwaam. Het is een extra dimensie. Niet alleen zeer effectief, maar ook mooi om naar te kijken wanneer iemand op mastery niveau aan het werk is. Als in een flow wordt alles ingezet. Je bent niet zo maar op dit niveau. Dat kost tijd en oefening, actie om dit te behalen. Als je dit eenmaal bereikt hebt, zijn de resultaten magisch. En wanneer je naar een Master kijkt, dan ontdek je misschien nog niet alles, maar het lijkt allemaal heel makkelijk.

Elke fase kost tijd. Het duurt ongeveer 1.000 uur om bewust onbekwaam te worden. 5.000 uur om de fase van onbewust bekwaam te behalen en ruim 25.000 om op het bijzondere Mastery level te komen. Dan heb je nog wat voor de boeg om op dat level te komen.

Kies voor een effectieve NLP opleiding bij Tessa Trainingen en ontwikkel jezelf.

Tessa Fennema is  oprichter van Tessa Trainingen in Friesland. Een instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling en Communicatie. Tessa Trainingen is een laagdrempelig instituut en verzorgt opleidingen en trainingen op het gebied van NLP voor volwassenen en kinderen

Wil jij meer weten wat NLP voor jou kan betekenen?  Neem gerust contact met mij op. Ik maak graag kennis met jou tijdens een kennismakingsgesprek of een gratis NLP informatie avond en beantwoord al jouw vragen.