De lat te hoog?
Alles zo goed mogelijk willen doen. Het perfect willen volbrengen. Daarmee leg je de lat voor jezelf wel heel erg hoog. Perfectie kost veel tijd en energie en vaak ben je dan nog niet tevreden met het eindresultaat. Het beeld klopt nog niet. De juiste toon is nog niet gevonden. Hoe zou het voelen als je milder naar jezelf zou zijn? Om te gaan voor goed genoeg in plaats van perfectie? Die interne criticus eens aan te pakken? Durven imperfect te zijn?
Sinds het perfectionisme meer belangstelling heeft gekregen, krijgt ongeveer 13 procent van de werknemers in Nederland een burn-out. De depressiecijfers zijn verdubbeld en het aantal zelfmoorden verdriedubbeld. Perfectionisme kan leiden tot een aanhoudend negatief zelfbeeld en levert vaak niks op.
Niet perfect zijn, betekent dat er gebreken zijn. En dat is iets wat we echt niet willen. Stel je voor je hebt een “gebrek” en anderen zeggen er wat van. Commentaar op dat wat niet perfect is en we trekken ons er iets van aan.
Maar wat voor de een perfect is, is voor de ander niet perfect. Voor iedereen betekent perfect iets wat ze er zelf van maken. Vaak gelinkt aan een bepaalde redenatie. Als het niet perfect is, dan ben ik niet professioneel. Of dit is echt niet perfect dus dat kan ik nooit aanbieden.
Als je dan weet dat het zo veel ongeluk met zich mee brengt wanneer alles perfect moet zijn, dan is het toch gek dat perfectionisme nog zo populair is. In de boekenwinkels liggen volop boeken die gaan over perfectie, perfectionisme, volmaaktheid. Op social media het perfecte plaatje. Dingen die verdraaid worden om onze gebreken te verbloemen.
Er is trouwens verschil tussen perfectie van mannen en vrouwen. Vrouwen kijken vooral naar zichzelf als het gaat om het volmaakte nastreven, terwijl mannen dat met name hebben richting de mensen om zich heen.
Maar wat is volmaakt?
Weet je überhaupt wat perfectie is als we nagaan dat het voor iedereen een andere invulling is? Wat voor mij een 10 is, is voor de ander misschien een 8. Of andersom.
Natuurlijk willen we het allerbeste uit onszelf halen. Streven we naar excellent gedrag, het ultieme en krijg je een overweldigend gevoel van teleurstelling wanneer we onszelf ook maar enigszins betrappen op een klein foutje. En toch daag ik je uit om niet te streven naar volledigheid. Wel dat je je voor de 100% inzet voor datgene wat je doet, maar dan niet beteuterd kijken of je waardeloos voelen, wanneer het geen perfect resultaat geeft. In feite gaat het om het proces. Onderzoek dat wat jij wilt ook realistisch is. Want onrealistische perfectie doet je de das om en leidt tot faalangst. Je kunt daarbij ook niet meer omgaan met feedback, wat in jouw ogen commentaar is op de fouten die je maakt.
Leer te accepteren dat perfectie nastreven ongezond is voor lichaam en geest. Het goed willen doen is oké, maar sla niet door naar de extreme kant.
Neem nou een appel. Bestaat er een perfecte appel? Nee, want als je de appel beter bekijkt en vanuit verschillende hoeken, is er altijd wel iets op aan te merken. De smaak, daar gaat het om, ook al is de appel niet symmetrisch gegroeid, ook al heeft het niet de perfecte kleur of zit er een klein vlekje op. Neem een hap en de smaak zal je verrassen, ook al is de buitenkant niet perfect.
Imperfect is oké. Het zorgt voor een stukje menselijk leven. Imperfect zijn kan ook geluk realiseren, gelukkig zijn met de imperfectie… Steek je kostbare tijd aan het gebruikmaken van je goede eigenschappen, je hulpbronnen. En weet je die nog niet of kun je die nog niet goed inzetten? Vraag dan om hulp.
Bij NLP leer je je eigen hulpbronnen te ontdekken en in te zetten om je doelen te bereiken.
Ik nodig je uit om eens een NLP eendaagse bij te wonen en te ervaren wat het voor je kan betekenen om in te zetten je doelen te bereiken, zonder perfect te hoeven zijn.
Schrijf je in voor één van de webinars!
Wil je meer weten over faalangst of motiveren? Schrijf je dan in voor 1 van de webinars!