Eigen geluk creëren of wachten op geluk?

Is geluk nu iets waar je op moet wachten? Of kun je jouw eigen geluk creëren? Soms lijkt het erop dat er twee duidelijke groepen zijn:

Groep A “Geluk is voor je weggelegd, je hebt het of je hebt het niet.” en groep B “Ik bepaal mijn eigen geluk”.

Als NLP trainer behoor ik tot team B. En in deze blog neem ik deze kwestie eens goed onder de loep, waardoor jij ook over kunt stappen naar team B.

Wachten op geluk

Voor veel mensen lijkt het onbereikbaar en iets dat enkel ‘vanzelf’ moet komen. Ze wachten massaal op het perfecte moment, de ideale omstandigheden, of een magische gebeurtenis die hun leven zal veranderen. Het probleem met deze passieve benadering is dat het wachten op geluk vaak leidt tot een gevoel van machteloosheid en frustratie. En het zijn die gevoelens die je juist verder weg drijven van het ‘geluk’.

Het creëren van je eigen geluk

Toch is er daadwerkelijk een andere kant van het verhaal. Er is een benadering waarbij je zelf actief je geluk creëert. Dit houdt in dat je bewuste keuzes maakt, positieve gewoonten ontwikkelt en actief werkt aan je persoonlijke groei. Het gaat om het erkennen van je eigen invloed op je leven en het nemen van verantwoordelijkheid ervoor. Besef dat je niet passief hoeft te wachten, maar zelf de regie kunt nemen!

Leuk, maar hoe creëer ik het?

Bepaal je eigen definities:

Wat betekent geluk voor jou? Het kan handig zijn om je eigen definitie van geluk te formuleren, los van externe verwachtingen. Hoe jij je geluk ervaart is namelijk uniek en anders voor ieder individu.

Focus op het heden:

Geluk vinden in het hier en nu is essentieel. Zorg dat je werkt aan je mindfulness en je dankbaarheid vergroot. Door meer waardering te krijgen voor het huidige moment, creëer je het vermogen om te genieten van kleine momenten, die op hun beurt weer een heel groot verschil kunnen maken!

Zelfreflectie:

Neem de tijd om na te denken over je doelen, waarden en wat jou echt gelukkig maakt. Zelfreflectie helpt je bij het maken van bewuste keuzes. Het gaat om het begrijpen van jezelf op een net wat dieper niveau.

Stel doelen:

Formuleer realistische doelen die aansluiten bij je waarden. Door realistische doelen te stellen en te behalen, creëer je een gevoel van voldoening en controle. Vergeet ondertussen ook niet dat het niet alleen gaat om het doel, maar ook om de reis er naartoe. Een reis richting Frankrijk met de auto is ook niet mooi met je ogen dicht. Open je ogen en laat jezelf verassen door ‘de reis’.

Neem actie:

Wacht niet, maar neem actie! Actie ondernemen maakt de kans op positieve verandering vele malen groter. Elke kleine stap telt en brengt je dichter bij jouw eigen geluk.

Weet dus dat het heel belangrijk is om niet te veel af te wachten. Handel proactief en wordt de baas over jouw eigen geluk! Neem de touwtjes in eigen handen en geef vorm aan het leven dat je diep van binnen graag wilt leiden.

Heb je hier moeite mee? Kijk dan zeker eens tussen onze trainingen of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van waardevolle nieuwe blogs, naderende trainingen en nog veel meer!

Volg je mij al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Hoe humor je kan helpen

Hoe humor je kan helpen