Door doelen te stellen zet je een duidelijk kompas uit voor een belangrijke reis in je leven. Het is niet alleen een routebeschrijving voor waar we naartoe willen, maar ook een kompas dat ons helpt om onze reis te navigeren. In deze blog beschrijf ik voor jou de essentie van het formuleren en het bereiken van doelen.
De Juiste Focus
Vaak concentreren we ons meer op de problemen dan op de doelen. Het is als rijden met je blik gericht op je achteruitkijkspiegel. Het is ontzettend belangrijk dat je jouw focus leert verschuiven naar de toekomstplannen. Een doel zorgt er dus voor dat je een reden hebt om vooruit te kijken.
Tijdens het uitvoeren van de stappen naar je doel, kan het op sommige momenten wel eens lastig worden. Hiervoor kun je beroep doen op jouw hulpbronnen. Identificeer je hulpbronnen voor je aan de slag gaat, zodat je weet wanneer je ze in moet zetten. Wie zijn dan die hulpbronnen? Denk hierbij aan mensen, dingen, plaatsen en activiteiten, die jou kunnen helpen om je doel te behalen.
Functies van goede doelen stellen
Het stellen van doelen heeft verschillende nuttige functies, waaronder het creëren van een positieve stemming, het doorbreken van fixatie, het bieden van richting bij het zoeken naar hulpbronnen, het identificeren van belemmeringen, het versterken van motivatie en het dienen als basis voor een contract.
Bij het formuleren van doelen is het belangrijk om ze helder en duidelijk te omschrijven, zodat succesvolle evaluatie mogelijk is. Het niet behalen van doelen kan te wijten zijn aan vaagheid, het stellen van te grote doelen, doelen die buiten bereik zijn of gebrek aan motivatie. Doelgerichtheid werkt zowel op bewust als onbewust niveau, waarbij een helder doel het zenuwstelsel aanzet tot het richten van aandacht en energie op het bereiken van de gewenste situatie. In NLP wordt een doel gedefinieerd als een neuro linguïstisch programmaatje met als doel het sturen van het zenuwstelsel naar een toekomstige gewenste situatie.
Stel jezelf de juiste vragen
Stel je doelen op de NLP-manier door een reeks vragen te beantwoorden die zich richten op het doel zelf, de motivatie erachter en de ecologie ervan (wie wordt er beïnvloed). Formuleer je doel positief en bereikbaar. Visualiseer hoe je leven zal veranderen als je je doel hebt bereikt. Overweeg waar, wanneer, hoe en met wie je het doel wilt bereiken. Analyseer de voordelen en nadelen, zoek naar belemmerende overtuigingen en zorg voor de juiste ecologie. Identificeer obstakels en gebruik beschikbare en benodigde hulpbronnen. Doe alsof je doel al bereikt is om te ervaren hoe het voelt. Controleer opnieuw de ecologie van je doel en bepaal de eerste stap binnen 24 uur. Maak een plan, voer het uit en vier elk succes op weg naar het behalen van je doel!
Volg je me al op Instagram en LinkedIn?