De coach state

De COACH-state van Robert Dilts is een zeer productieve gemoedstoestand waarin je wil verkeren als je met cliënten gaat werken. Het begrip COACH state heeft Robert Dilts in zijn boek “NLP II”, “The Next Generation” geïntroduceerd. Activeer zelf de COACH-state voordat je een coaching begint. Je kunt deze state ook bij de cliënt oproepen voordat je een sessie begint. Dilts gaat ervan uit dat wanneer de COACH state bereikt is, er zowel bij de coach als de coachee een soort kennis- en gevoelsuitwisseling tot stand wordt gebracht voor optimaal resultaat.

Het bereiken van de COACH-state staat nauw verbonden met het ‘zijn in het hier-en-nu’.
 
COACH staat voor het volgende:
Centered (gecentreerd)
Open
Attending with awareness
Connected
Holding (Houvast creëren)
 

Wat zijn kenmerken van de COACH-state?

Als je met een cliënt/coachee aan het werk gaat dan is van groot belang dat je gevoelens als wankel, gespannen en stress over boord gooit. Een actieve staat die gericht is op de coachee zal meer verbinding opleveren en een beter resultaat geven tijdens de coaching. Wanneer je merkt dat je als coach nog wat wankel bent verander je dit door middel van de COACH-state: in concentratie, helderheid en vrede. Deze gemoedstoestand is daarnaast een soort rotsvast vertrouwen in jezelf, om bijvoorbeeld alles wat in je lichaam gebeurt, van top tot teen te vertrouwen. ‘Ik vertrouw mijn lichaam. Daarom ben ik zo zelfverzekerd!’

Als je ‘in state’ bent, voel je je als volgt:

Centered: in jezelf, hart, hoofd, lichaam. Kalm en rustig. Gevoel van positiviteit, invloed, vreugde en stabiliteit (zekerheid en niet reactief). Jij bent de bron van de goede emoties en de waarde (in de ogen van anderen is dat ook echt zo). Natuurlijkheid waarin alles klikt. Totale overvloed, en niks kan fout gaan.

Open: stel je hart open. Je bent open om in beweging te komen. Toestaan wie je bent. Dit is je beste zelf. Je laat los wat mensen van je vinden.

Attending with awareness: je bent je bewust van alle zintuigen, je bent er voor de ander.

Connected: je bent verbonden met al je hulpbronnen.
Holding (Houvast creëren): je bent er voor de ander, je draagt zorg voor het proces en voor de ruimte die jullie gezamenlijk innemen. Er is ruimte voor het aangename en ook voor het onaangename. Er is dankbaarheid voor alles wat komt.
 
 

Hoe raak ik in de COACH-state?

 
Voordat je begint ga je stevig op de grond staan.

Je raakt in de coach-state door het gebruik van affirmaties/mantra’s. Ga met je aandacht naar:
Je buik; voel je aanwezig in je buik en zeg “Ik ben gecentreerd”.
Het hart gebied; voel dit gebied zich openen. Zeg “Ik ben open”.
Je hoofd;  en zeg: “Ik ben alert, opmerkzaam en aanwezig”.
Je omgeving voor je, achter je, boven je, onder je, links van je, rechts van je, van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Zeg vervolgens: “Ik ben in contact”.
Maak contact met de ruimte die jullie samen innemen en het proces waar je straks samen in gaat. Zeg: “Ik ben er klaar voor”.

Meer weten over coaching met NLP?  Kom dan naar een gratis NLP informatie avond!
Meld je aan via de website