25.000 uren oefenen!

Tijdens mijn trainingen leren de cursisten ontzettend veel over onder andere communicatie, contact maken, overtuigingen veranderen en positieve mindset. Het is gaaf, maar veel en ze willen dan ook altijd alles direct kunnen toepassen. Helaas gaat dat hem niet worden.

Vergelijk het maar met het behalen van je rijbewijs. Wist je voordat je ging autorijden al hoe het werkte? Nee, want je wist totaal niet wat je allemaal moest doen om te rijden. Toen je lessen ging volgen werd je bewust van alle handelingen. Je voelde je onwennigOnhandig in de auto, overal op moeten letten, weer vergeten in de achteruitkijk spiegel te kijken, optrekken enzovoort. En dan de volgende fase, één seconde dat je er achter komt dat het even vanzelf ging. Gewoon zonder er bij na te denken, “wow dat deed ik gewoon”! Totdat je het moment ervaart dat je het automatisch gaat doen, zonder er heel expliciet bij na te denken, als in een flow de weg op. Dat heet leren, leren volgens een aantal stappen, een leerproces.

Dat is niet alleen voor autorijden of een NLP opleiding zo, maar voor veel dingen waarbij je leert.

Dit is het traditionele leerproces.

Het traditionele leerproces kan verdeeld worden in vier hoofd fasen.

Onbewust – onbekwaam

Je weet iets niet en je weet ook niet dat je het niet weet. Nu kun je bijvoorbeeld lezen, maar ooit wist niet je niet dat je dit niet kon.

Bewust – onbekwaam

In deze fase leer je nieuwe vaardigheden. Krijg je inzichten en ga je het toepassen, maar ben je er nog niet heel goed in. Je leert snel in deze fase, bewust en onbewust. Af en toe baal je dat het niet snel genoeg gaat en dat je erover na moet denken, maar je gaat vooruit.

Bewust – bekwaam

Hier beheers je de skills, maar het is nog niet volledig geautomatiseerd en een gewoonte geworden. Je moet nog geconcentreerd bezig zijn bij de nieuwe dingen die je hebt geleerd en al kunt toepassen. Je voelt je tevreden over de dingen die je al gebruikt, maar vooruitgang is nu een grotere uitdaging. Er is meer oefening nodig om zichtbaar vooruit te komen.

Onbewust – bekwaam

Nu zijn je vaardigheden een gewoonte geworden en geautomatiseerd. Je hoeft niet meer overal bij na te denken. Dit is het doel van leren, zo ver mogelijk komen dat je er niet meer bewust over na hoeft te denken. Het is geland in je onderbewuste, waardoor je bewuste zich weer kan richten op andere dingen.

En volgens Joseph O. Connor, internationaal NLP trainer hoort er nog een fase bij, te weten masterskills.

Mastery

Dit is meer dan onbewust – bekwaam. Het is een extra dimensie. Niet alleen zeer effectief, maar ook mooi om naar te kijken wanneer iemand op mastery niveau aan het werk is. Als in een flow wordt alles ingezet. Je bent niet zo maar op dit niveau. Dat kost tijd en oefening, actie om dit te behalen. Als je dit eenmaal bereikt hebt, zijn de resultaten magisch. En wanneer je naar een Master kijkt, dan ontdek je misschien nog niet alles, maar het lijkt allemaal heel makkelijk.

Elke fase kost tijd. Het duurt ongeveer 1.000 uur om bewust onbekwaam te worden. 5.000 uur om de fase van onbewust bekwaam te behalen en ruim 25.000 om op het bijzondere Mastery level te komen. Dan heb je nog wat voor de boeg om op dat level te komen.

En elk stapje dat je zet, moet je vieren. Bedenk dan al dat je verder bent dan toen je begon. Niet mopperen dat het nog niet helemaal lukte, maar dankbaar voor de stappen die je al hebt gezet. Een geniet momentje, een complimentje, een positieve reactie van een ander, vier het!

Op naar de 25.000 uren!

groetjes Tessa

Schrijf je in voor één van de webinars!

Wil je meer weten over faalangst of motiveren? Schrijf je dan in voor 1 van de webinars!