3 tips voor zelfwaardering

Zelfwaardering is iets anders dan zelfvertrouwen.


Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf dat je een taak redelijk kunt volbrengen. Dit baseer je meestal op positieve ervaringen uit je verleden. Daarentegen is zelfwaardering de capaciteit om jezelf te waarderen en te respecteren, los van het feit of iets wel of niet goed doet of kunt.


Zelfwaardering blijft rechtop staan, of je nu wint of verliest. Het helpt je om door te gaan nieuwe ervaringen op te doen en uitdagingen aan te gaan. 

Iemand die zichzelf waardeert, haalt zichzelf niet naar beneden en laat zichzelf niet in “waarde” dalen bij tegenslagen of fouten die gemaakt worden. Het gaat om bepaalde opvattingen, overtuigingen over jezelf. Dat je jezelf kunt zijn ondanks wat er gebeurt.


Zelfwaardering geeft je de rust en het innerlijke vertrouwen om moeilijke beslissingen te nemen en op een assertieve manier op anderen te reageren. Mensen met een hoge zelfwaardering hoeven hun waarde niet te bewijzen door zich met anderen te meten.


Het is één van de belangrijkste ingrediënten van je zelfbeeld. Hoe kijk jij naar jezelf? Wat denk je over jezelf? Hoe waardeer jij jezelf? Hoe respecteer jij jezelf? Allemaal vragen die opkomen als je het over zelfwaardering hebt.


Waardering voor jezelf bestaat uit je goed voelen met wie je bent: ik mag er zijn met mijn positieve en negatieve eigenschappen.

Kun jij dat? Of wint die afkeurende innerlijke stem…


Mocht dat zo zijn, dan heb ik hier 3 tips om de zelfwaardering al vast in gang te zetten.3 waardevolle tips voor zelfwaardering.

Tip 1.

Schrijf elke dag je waardevolle momenten op. Kijken naar wat goed gaat levert je positieve energie op en lijdt tot meer zelfwaardering.


Tip 2.

Weet dat wat jij denkt jouw waarheid is, maar niet dé waarheid. Zoek naar tegenvoorbeelden om jouw waarheid onderuit te halen.


Tip 3.

Creëer kleine haalbare concrete ervaringen die je stapje voor stapje verder helpen en een beetje tevredenheid opleveren en geef jezelf daarvoor een compliment. Wacht niet op een compliment van een ander, want dan word je daar afhankelijk van. Als je jezelf complimenten geeft wordt jouw zelfwaardering vergroot.


Binnenkort meer over zelfwaardering en de interne criticus!


Wil je werken aan zelfwaardering en zelfvertrouwen? Dan is NLP een mooie methodiek om in te zetten!


Op 30 april en 1 mei kun je 2 dagen ontdekken wat NLP is.


Je leert krachtige overtuigingen. Je ontdekt hoe je met jezelf en andere kunt communiceren en nog meer in 2 dagen. En dat voor een introductieprijs voor maar €249,00 inclusief lunch, koffie thee en een manual.

Ervaar wat het voor jou kan betekenen. Je zit nergens aan vast. 2 dagen voor jezelf om te ontwikkelen, persoonlijk te groeien en sterker in je schoenen te staan!


Er zijn nog maar 2 plekjes vrij, dus wees er snel bij en stuur mij een mail: info@tessa-trainingen.nl of bel 06-57555702.