10 boeken over NLP die je gelezen moet hebben!

10 boeken van NLP die je gelezen moet hebben! 

NLP is wereldwijd bekend en wordt overal toegepast. Ook zijn er diverse boeken geschreven over NLP. Welk boek is nou de moeite waard om te lezen? Waar staat goede informatie in over NLP? 

Ik heb 10 boeken voor je uitgezocht, waarvan ik vind dat ze de moeite waard zijn om te lezen. Informatief, beeldend, origineel en praktisch! 

 

Nummer 1: Het hart van NLP

John Grinder en Frank Pucelik 

Het hart van NLP van John Grinder en Frank Pucelik beschrijft de ontstaansgeschiedenis van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). John Grinder en Frank Pucelik zijn de grondleggers van NLP en vertellen in dit boek over de eerste negen ontwikkelingsjaren van NLP.  Ze geven hiermee een historisch perspectief en een interessante verdieping van alle NLP technieken. Ook is het een inspirerende impuls voor de verdere ontwikkeling van NLP. 

 

Nummer 2: Essenties van NLP

Lukas Derks en Jaap Hollander 

Essenties van NLP biedt de lezer een panoramische blik op het rijke landschap van het Neuro-Linguïstisch Programmeren. Jaap Hollander en Lukas Derks  behandelen de fundamenten van NLP. Daarnaast bespreken ze ‘hete hangijzers’ zoals diagnostiek, positieve en negatieve suggestie en ideologisch en wetenschappelijk geaarde kritiek op NLP.  

 

Nummer 3: Je ongekende vermogens

Tony Robbins. 

Tony Robbins is bekend van de Netflix-documentaire “I’m not your guru’. In  het boek “Je ongekende vermogens’ vertelt hij op heldere wijze wat Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is en wat het voor je kan doen. Hij laat zien dat je leven excellent kan worden als je zelfbewust en positief leert denken, en ongekende vermogens in jezelf ontdekt. Een naslagboek voor de NLP liefhebber. Dit boek is onlangs opnieuw uitgegeven. 

 

Nummer 4: Verander je overtuigingen

Robert Dilts 

Robert Dilts studeerde bij Bandler, Grinder en Erickson en is co-auteur met Bandler en Grinder van het standaardwerk over NLP. Hij is een vooraanstaand onderzoeker en trainer op het gebied van NLP Deze bekende Amerikaanse NLP trainer richtte zich voornamelijk op het veranderen van je overtuigingen. We zijn overtuigd van ons gelijk en overtuigd van heel veel dingen. Maar steeds weer blijken die niet waar. We geloven dat het zo is. De waarheid blijkt vaak anders. Overtuigingen zijn vooral lastig als ze je blokkeren in je functioneren. Als je ervan overtuigt bent dat je niets bent, dan ben je ook niets. Het is een selffulfilling prophecy. Maar als je ervan overtuigd bent dat je iemand bent met kwaliteiten en jezelf bent, dan ben je dat ook. Dat helpt je verder! 

 

Nummer 5: Teaching Excellence

Kate Benson en Richard Bandler 

Dit is het vernieuwende NLP boek voor lesgeven en leren. Kate Benson gaat hier in op NLP tijdens lesgeven. Hoe zet je de juiste strategieen in voor spelling, onthouden of leren. Hoe ontdek je beperkende overtuigingen bij kinderen en kun je deze ombuigen en wat is een effectieve manier om les te geven  voor aller leerlingen in de klas. Zeker een must have als je voor de klas staat. 

 

 

Nummer 6: De betovering van Taal

John Grinder en Richard Bandler 

Dit boek biedt een basis van NLP voor wat betreft taalgebruik. Een zeer belangrijk onderdeel binnen de NLP trainingen. De NLP methodiek is toe te passen voor menselijke communicatie en gedragsverandering dat werd ontwikkeld door bestudering van de werkwijze van excellente therapeuten als Virginia Satir, Milton H. Erickson én Fritz Perls. 

Zeer subtiel taalgebruik blijkt een van de gemeenschappelijke kenmerken te zijn voor de ‘wondere’ genezing van fobieën, het oplossen van leermoeilijkheden bij kinderen en volwassenen, het of teren van niet-gewenste gewoonten en het verbeteren van interacties tussen partners, in gezinnen en in organisaties. DE BETOVERING VAN DE TAAL werd geheel geredigeerd vanaf geluidsbanden van introductiecursussen van Richard Bandler en John Grinder. De tekst is daarmee zeer levendig en origineel. 

 

Nummer 7: Hoe haal je wat in je hoofd

Richard Bandler 

Richard Bandler is een van de grondleggers van NLP. Tegenwoordig kennen veel mensen dat enkel als een hoop hokuspokus van Emile Ratelband. NLP is meer dan een leuk dagje spelen met een aantal techniekjes. NLP biedt de mogelijkheid de structuur van je ervaring beter te leren kennen. Hoe komt het dat de ene mens een gebeurtenis als acceptabel of zelfs positief ervaart, terwijl een ander eraan onderdoor gaat? Dit boek uit 1985 biedt nog steeds actuele basisinzichten en -technieken uit NLP. Zo worden de zintuiglijke voorstellingen behandeld waarmee we onze ervaringen vastleggen. Je wordt geleerd de werkelijkheid eens vanuit een ander perspectief te bekijken (bijvoorbeeld vanuit verleden of toekomst). 

Ook zo’n boek dat je meeneemt naar het ontstaan van NLP. 

 

Nummer 8: NLP voor dummies

Romilla Ready 

Een boek boordevol tips om je eigen leven onder controle te krijgen. 

Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP) reikt de essentiële bouwstenen aan om te ontdekken hoe mensen denken en hun emotionele kwesties regelen. Dit praktische boek laat je zien hoe je NLP-kernvaardigheden zoals rapport opbouwen en spiegelmethoden in praktijk brengt en op die manier persoonlijke of professionele voldoening verwezenlijkt. Of je nu je zelfvertrouwen wilt vergroten, effectief wilt communiceren of beslissingen wilt nemen die je leven veranderen, in dit boek vind je de middelen die je nodig hebt om te slagen in business of persoonlijk leiderschap. 

 

Nummer 9: Het complete NLP werkboek

David Molden en Pat Hutchinson 

Ontdek je innerlijke krachten en krijg controle over je eigen leven! Neurolinguïstisch programmeren biedt zeer bruikbare technieken om iedereen, in elke situatie te helpen zijn talenten optimaal te gebruiken en een gelukkig en succesvol leven te leiden. In dit werkboek hebben de NLP-trainers David Molden en Pat Hutchinson de allerbeste NLP-technieken verzameld uit hun jarenlange ervaring in het trainen en vormen van mensen met de meest uiteenlopende beroepen. Elke oefening is gekozen om steeds weer een briljant resultaat te geven. Dit boek biedt een volledig stap-voor-stapprogramma waarin alle aspecten van NLP in detail uitgewerkt worden, van het veranderen van oude gewoontes tot persoonlijke successtrategieën. Alle oefeningen zijn perfect bruikbaar in het persoonlijke en professionele leven, maar ook nuttig voor coaches en trainers die NLP willen inzetten bij het werken met klanten.  

 

Nummer 10: Voorbij je eigen wijze

Anneke Durlinger en Guus Hustinx 

Een boek geschreven door twee NLP trainers met jarenlange ervaring. Het eerste deel van het boek beschrijft de verschillende metaprogramma’s en biedt praktisch hanteerbare methoden om bij onszelf en anderen metaprogramma’s in kaart te brengen en te interpreteren. Het tweede deel belicht diverse toepassingen en voorziet deze van praktijkvoorbeelden. Aan de orde komen toepassingen in coaching, conflicthantering, leiderschap, organisatiecultuur, teambuilding, HRM en training. Dit boek is geschreven voor allen die beroepsmatig met communicatie werken, zoals managers, (P&O)-adviseurs, consultants, coaches, trainers, NLP’ers en NLP studenten. Een ander boek over de metaprogramma’s in het Nederlands is vrijwel niet te vinden, dus zeker een aanrader. 

 

 

 

Wil je meer weten over NLP? Schrijf je dan in voor de NLP ééndaagse en ontdek wat NLP voor jou betekent!

Inschrijven 

Volg je me al op Instagram en LinkedIn?


Wellicht ook interessant voor jou

Hoe humor je kan helpen

Hoe humor je kan helpen